Gå direkt till textinnehållet

Fredrik Sjöshult om Almedalsrättegången: ”Det är skrämmande att han drog runt i Visby”

Rättegången om mordet i Almedalen riktar även ljus på det hat och hot många journalister utsätts för. ”Det är bra om det blir en ökad förståelse för den verklighet många journalister lever i”, säger Expressens reporter Fredrik Sjöshult.

Som Journalisten har berättat var SVTs vd Hanna Stjärne en av tre möjliga måltavlor för terrormisstänkte Theodor Engström. Samtidigt fanns minst 75 svenska journalister listade som ”landsförrädare” i Engströms hårddisk.

Idag skriver Fredrik Sjöshult i Expressen att Engström tänkte mörda SVTs vd eftersom han anser att han och andra ”spökpojkar” har ”hånats i två års tid under Melodifestivalen”, något Engström berättat i den rättspsykiatriska undersökningen som nu har blivit offentlig.

Fredrik Sjöshult tror inte att rättegången kommer att förändra allmänhetens syn på det ständigt aktuella ämnet hat och hot mot journalister.

Annons Annons

– Det är väl bra om det är så att det blir en ökad förståelse för den verklighet många journalister lever i. Samtidigt ska man inte överdramatisera det och säga att alla som fanns med på listan är personer som Engström hade för avsikt att döda, säger Fredrik Sjöshult på plats i Attunda tingsrätt där rättegången som hålls i Visby tingsrätt kan följas på storbildsskärm.

– Men det är såklart skrämmande att han drog runt i Visby, skulle han ha snubblat över någon annan person på listan så vet man inte om han hade gått till attack.

Henrika Åkerman på plats i Attunda tingsrätt för att följa rättegången. (Foto: Klas Granström.)

Ekots reporter Henrika Åkerman är inne på samma sak. 

– Från allmänhetens sida tror jag inte att det är det man tar med sig efter den här rättegången, inte när det var så många olika namn på listan i form av olika företrädare för samhället, säger hon. 

Jennifer Ahlbom, journaliststudent och praktikant på P3 Krim, menar dock att det inte behöver vara så enkelt.

– De allra flesta tänker nog mest på det sensationella som kommer fram i en sådan här rättegång, men det visar kanske i viss mån också att journalister är en grupp som sådana här individer kan vara ute efter i större utsträckning, menar hon.

Det mest speciella med att bevaka just den här rättegången, enligt den rutinerade Fredrik Sjöshult, är annars att det handlar om terrorbrott med en person som kartlagt offentliga personer – som också gick från tankar till handling.

– Rent juridiskt är det mest intressanta vad det blir för påföljd, om det blir rättspsykiatrisk vård eller fängelse, fortsätter han. 

Något som också är speciellt är att Annie Lööf behöver vara så öppen med hur hon upplever det hat och hot hon utsätts för. Vilket bland annat gjort att Expressen valt att censurera vissa av de delarna i sin direktrapportering från rättegången.

– Vi har valt att inte föra vidare speciellt mycket av det Annie Lööf säger om sina barn, vi filtrerar också mycket av det Engström pratat om, vilket handlar om att vi inte vill föra vidare för mycket av ett ”manifest” eller andra slags uppmaningar från honom, säger Fredrik Sjöshult.

Fler avsnitt
Fler videos