Gå direkt till textinnehållet

Frilansjournalisten Fredrik Nejman: ”Min arbetsdag börjar när jag vill”

Fredrik Nejman är frilansjournalist och har sin arbets­plats på Blå kontoret på Drottninggatan i Stockholm.

Mitt första journalistjobb: På Trollhättans Tidning där jag skrev sport under signaturen Manfred. Min första anställning var på Nynäshamns Posten med den ovanliga kombon, kommunreporter jämna veckor och sportreporter udda veckor.

Här sitter jag oftast och arbetar: Blå kontoret, en frilans­grupp på Drottninggatan i Stockholm. Den bästa arbetsplats jag haft.

Min arbetsdag börjar: När jag vill, men ofta runt nio.
… och slutar: Någon gång mellan 15 och 23.

Annons Annons

Det bästa med mitt jobb: Friheten att styra mina tider och slippa dåliga chefer. Vill jag träna, gå på bio eller fika mitt på dagen gör jag det. Variationen av olika jobb som alltid kräver en viss kreativitet gör att det aldrig är tråkigt.

En riktigt dålig dag på jobbet: När jag jagar en intervjuperson en hel dag för att till slut få tag på personen som säger att hen inte ställer upp.

Bästa tips jag fått: Det får bli två. ”Skriv inte vad du känner, utan vad du ser” från Janne Lindström när jag jobbade på Expressen. ”Klä dig så att du samma dag kan träffa en arbetslös 19-årig punkare och en vd för ett medelstort företag utan att någon tycker att du har konstiga kläder”, 
Ulf B Andersson, redaktionssekreterare på Nynäshamns Posten.

Arbets­miljöproblem jag haft: Som frilans är jag mitt eget skyddsombud och jag har inte haft ett enda ärende.

Här äter jag lunch: Antingen blir det en lunchlåda med kollegorna, en vegetarisk meze­tallrik på restaurangen Under­bar i huset bredvid eller en tikka masala på Mother India runt hörnet.

Så ofta läser jag jobbmejl på ledig tid: I stort sett varje dag. Därmed inte sagt att jag svarar direkt.

På mitt skrivbord finns: Mer och mer ju längre veckan går. Rensar alltid när jag går på fredag och skriver en lapp vad jag ska göra kommande vecka. Ovanför mitt skrivbord finns min östeuropeiska hylla med små presenter jag fått. Allt­ifrån en belarusisk fluga till en journalisthaj i lera från Journalisthögskolan i Mykolajev i Ukraina.

Bästa arbetsförmån: Att snacka, skratta och vara kreativ med kollegorna på Blå kontoret. Jag förstår inte frilansar som bara sitter hemma och trycker. 

Mediekonsumtion en vanlig dag: Jag börjar dagen med DN och Svenskan på papper till frukosten, samtidigt som jag lyssnar på P1. Under arbetsdagen skannar jag av en rad olika sajter. Vilka beror lite på vad det är för jobb jag håller på med. 

Det gör jag på fritiden: Allt­ifrån träning till kassör i bostadsrättsföreningen. Men helst hänger jag med Ludvig och Elise, mina barnbarn.

Fler avsnitt
Fler videos