Gå direkt till textinnehållet

”Förtroendekrisen för pressen inte jämförbar”

News of the World – ett år senare I dag för ett år sedan kom det sista numret av brittiska tidningen News of the World ut. Avlyssningsskandalen i Storbritannien har fått enorma konsekvenser, bland annat för det pressetiska systemet. Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson (bilden) säger till Journalisten att pressetikkrisen i Storbritannien inte går att jämföra med svenska förhållanden.

Den största brittiska inrikesnyheten alla kategorier under förra året var avlyssningsskandalen som fick News of the World på fall.

Den omfattande rapporteringen från Levesonutredningen under 2012 tyder på att bristande medieetik kommer att fortsätta att vara den största nyheten även i år i Storbritannien.

En av konsekvenserna av avlyssningsskandalen är att Press Complaints Commission, den brittiska motsvarigheten till PO/PON, lades ned. Många befarar att en ny medielag kan införas i Storbritannien för att komma till rätta med de pressetiska problemen.

Annons Annons

PO Ola Sigvardsson ser inga omedelbara risker för att svenska politiker ska påverkas av händelserna i Storbritannien och vilja ta till lagstiftning.

– Det brittiska pressetiska systemet upplevde och upplever en förtroendekris. En sådan kris har vi inte i Sverige. Förtroendekrisen för pressen är inte jämförbar, säger Ola Sigvardsson.

– Det är stor skillnad på PCC och vårt svenska pressetiska system. I PCC fanns bara företrädare för branschen. I PON är branschens representanter i minoritet. Det är en väldig styrka och det skapar förtroende för nämnden.

– Det svenska systemet är väl fungerande i och med att tidningarna i princip alltid publicerar klander, säger Ola Sigvardsson.

Han anser att det dock finns ett hot mot det svenska självreglerande pressetiska systemet, och det är finansieringen. I och med att DN, DI och Sydsvenskan valt att lämna TU finns en risk att PO/PON kommer att få mindre anslag.

– Om systemet blir underfinansierat och därmed slutar att fungera som det är tänkt, kan det leda till att politikerna överväger en lagstiftning för att ersätta PO/PON. Men det är en helt annan typ av problem än de som pressen har i Storbritannien, säger Ola Sigvardsson.

I Danmark har politiker under våren ropat efter tuffare lagstiftning för pressen, tror du inte att det kan påverka svenska politiker?
– Till viss del har lagarna redan skärpts i Danmark. Det är till exempel lagbrott att inte publicera klander. Men jag tror inte att händelserna i Danmark och Storbritannien kommer att påverka svenska politiker. Vi har ett fungerande pressetiskt system och det finns därför inget skäl att förändra det. Det finns en mycket stor medvetenhet kring POs och PONs roll på svenska tidningar.

– De som leder klanderligan är ju kvällspressen, och jag upplever att det finns en mycket stor respekt för det nuvarande systemet på både Expressen och Aftonbladet. Man kan inte jämföra de svenska kvällstidningarna med de aggressiva tabloiderna i Storbritannien, säger Ola Sigvardsson.

På DN Debatt i dag skriver f d PO Pär-Arne Jigenius att han oroas över svenska politiker ska inspireras av det brittiska exemplet. Men du hyser ingen sådan oro?
– Det var en bra debattartikel. Jigenius sätter fingret på viktiga problem, och jag delar hans oro när det gäller finansieringen av det pressetiska systemet. Om finansieringen inte är tillräcklig för att upprätthålla ett fungerande självreglerande system kan det få till följd att förtroendet minskar. Och då hamnar vi i en situation där politiker mycket väl kan vilja se över systemet.

Journalisten har under året rapporterat återkommande om händelserna i Storbritannien. Du kan läsa flera artiklar om avlyssningsskandalen, News of the World och den pressetiska krisen i Storbritannien här.

Fler avsnitt
Fler videos