Gå direkt till textinnehållet

Professor anklagades för att sprida ”skamlösa lögner” i SR – fick inte bemöta kritiken

Bråket mellan en analytiker på MPF och en professor emeritus i historia i Studio Ett samma dag som Ryssland invaderade Ukraina leder nu till att SR fälls för partiskhet.

Ett inslag i SRs Studio Ett den 24 februari handlade om desinformation under kriget i Ukraina. I inslaget medverkade en professor emeritus i historia vid Göteborgs universitet, som bland annat påstod att han trodde att det fanns ett stort folkligt stöd i Ryssland för invasionen.

”Sen har ju den ryska befolkningen också fått på ett helt annat sätt än vi en information om vad hänt dem i Donbassområdet va med kanske 15 000 döda, de flesta av dem alltså rysktalande och boende i de här två utbrytarrepublikerna va. Till exempel en sån sak som det som hände efter kuppen då 2014 i Kiev var ju att den här att man brände levande 40 ungdomar i fackföreningarnas hus av ukrainska nationalister. De sakerna har ryssarna fått väldigt mycket information om. De känner sig alltså solidariska med den rysktalande befolkningen va”, sade professorn.

Professorns uppgift bemöttes av en analytiker från Myndigheten för psykologiskt försvar som anklagade professorn för att sprida desinformation:

Annons Annons

”Ja, framför allt så kan vi konstatera att Sveriges Radio P1 nu har ägnat sig flera minuter åt att sprida skamlösa lögner om vad som pågår i Ukraina de senaste åren. Den gäst vi haft helt nyligen här har påstått att det finns sympati i det ryska folket för vad som pågår i Ukraina. Det finns absolut inget som talar för det. Det finns en ganska stark närvaro utav ett ursinnigt krigsmotstånd i Ryssland just nu. [—]. Det finns ingen i Ryssland som hyllar det här kriget utom möjligtvis några av de rädda männen i Kreml. Det är faktiskt ganska så skandalöst att vi kan få höra sådana här saker i, inte höra men folk inom kan vi säga universitetsvärlden fortsätter att tro på myter om vad som hände i Ukraina 2014. Det kallades kuppen, det kallades, har kallats folkmord mot ryska, det här är fullständigt grundlösa påståenden. Så sprids desinformation”, sade analytikern.

Professorn anmälde inslaget till Granskningsnämnden för radio och tv. Han ansåg att han borde ha fått tillfälle att bemöta analytikerns uttalande som han uppfattade som ”kränkande”. Han menar också att programledaren borde ha klargjort att det var Rysslands syn som professorn var ombedd att redogöra för.

Granskningsnämnden konstaterar att professorn anklagades för att sprida ”skamlösa lögner” och ”desinformation” och att han borde ha fått möjlighet att bemöta kritiken. Nämnden fäller inslaget för att det strider mot kravet på opartiskhet.

Fler avsnitt