Gå direkt till textinnehållet

RSF kritiserar SD: ”Politiker bör skapa gynnsamma förutsättningar för journalistik, inte undergräva dem”

Reportrar utan gränser ber Sveriges näst största parti att respektera pressfriheten, och varnar för kopplingen mellan politiska och fysiska attacker.

I ett pressmeddelande skriver Reportrar utan gränser (RSF) om sin oro för det höjda tonläget mot journalister och medier i Sverige: 

Bland annat tar de upp Linus Bylunds uttalande om att han ser fram mot att ägna sig åt ”journalistrugby”.

"Linus Bylund, som också är ledamot i Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR, har tidigare även ifrågasatt public service oberoende”, skriver RSF och nämner också att Bylund i en intervju med Aftonbladet klagat han över att han ”måste dansa efter deras (journalisternas) melodi” under valrörelsen. 

Annons Annons

RSF skriver också att SD på valnatten vägrade släppa in flera internationella medier inklusive franska Le Monde och Libération, brittiska BBC World, europeiska The Local, danska Politiken och finska YLE.

Även Hufvudstadsbladet, Helsingin Sanomat, samt svenska redaktioner med en vänsterinriktad profil som Flamman och Dagens ETC stoppades från att bevaka SDs valvaka på plats, enligt RSF. 

– Det är oerhört oroande att en företrädare för SD offentligt uppmuntrar till att ”knuffa journalister” vars arbete är att ställa politiker till svars och rapportera i allmänhetens intresse. Politiker bör skapa gynnsamma förutsättningar för journalistik, inte undergräva dem, säger RSF Sveriges ordförande Erik Halkjaer i en kommentar.

RSF menar också att erfarenheterna från andra europeiska länder visar att det finns ett samband mellan politiska attacker och fysiska- och onlineattacker mot journalister. 

Journalisten söker företrädare för SD. 

Fler avsnitt
Fler videos