Gå direkt till textinnehållet

Diskussion om presstöd till förstatidningar

På kort tid har två förstatidningar ansökt om presstöd. I veckan hade Presstödsnämnden en principdiskussion om hur dessa och liknande ärenden ska hanteras.

Som Journalisten tidigare berättat skickade Sydsvenskan i november in en ansökan om presstöd. Förstatidningen i Malmö anser sig uppfylla kriterierna för storstadsstöd och hoppas få 50 miljoner kronor.

Även förstatidningen i Södertälje, Länstidningen i Södertälje, har ansökt om stöd på 16 miljoner kronor efter upplagetapp och sjunkande annonsintäkter.

Lena Larsson, VD för ägarbolaget Promedia, säger till Medievärlden att hon utan beviljat stöd inte ser några möjligheter att ge ut LT i dess nuvarande form.

Annons Annons

Det har hänt förut att förstatidningar sökt presstöd, men inte sedan 2008. Då ansökte Dagens Nyheter men fick avslag. Presstödsnämnden stödde sig då på den paragraf i presstödsförordningen som säger att om en tidning har en för stark ställning på annonsmarknaden kan den få avslag  även om samtliga kriterier för stöd är uppfyllda.

(2 kap. 1 §: "Om det med hänsyn till förhållandena inom tidningens hela spridningsområde är uppenbart att täckningsgraden ger en missvisande bild av tidningens konkurrensförmåga på annonsmarknaden, får tidningen uteslutas från stöd eller få stödet nedsatt till ett lägre belopp än vad som annars skulle lämnas.")

– I de nu aktuella fallen har vi fått titta ganska mycket på den paragrafen och på tidigare beslut, berättar Olov Enström, handläggare på Presstödsnämnden.

I dagsläget finns inget tak för hur mycket presstöd som kan betalas ut totalt i Sverige per år.

Kan man tänka sig en utveckling där presstödet skenar iväg om allt fler förstatidningar går dåligt och söker stöd?

– Om flera tidningar skulle få ett högt stöd är det ett tänkbart scenario, säger Olov Enström.

Nämnden kommer att fatta beslut om Länstidningen och Sydsvenskan vid nästa sammanträde, i februari 2014.

Protokollet från nämndens principdiskussion om ärendena offentliggörs på onsdag den 18 december.

Fler avsnitt
Fler videos