Gå direkt till textinnehållet

”Det blir ganska torftigt”

Journalisten och doktoranden Lennart Lund ger dagspressen underbetyg när det gäller att återge politiska förslag och argument för läsarna. – Folk får inte reda på vad som sägs.

Lennart Lund granskar i sitt pågående avhandlingsarbete på JMK vad dagspressens läsare – och de svenska väljarna – egentligen får reda på om aktuella politiska förslag och hur de motiveras av makthavarna.

Han har närstuderat de sex riksdagsdebatter i mitten av 1990-talet där tungviktarna och dåvarande partiledarna Göran Persson (S) och Carl Bildt (M) möttes i allmänpolitiska frågor. Samt granskat hur de då sju ledande svenska dagstidningarna återgav debatterna.

Resultatet är nedslående ur en demokratisk synvinkel, menar Lennart Lund.

Annons Annons

– Dels återger man inte alla förslag och argument och man sätter inte in dem i sitt sammanhang. Läsarna får inte reda på motiven. Det blir en fragmentarisk och inte helt lyckad framställning.

– Det här är debatter mellan två mycket skickliga debattörer. Man får inte reda på särskilt mycket om hur de argumenterar. Det blir ganska torftigt. Jag tycker inte att dagspressen fungerar särskilt bra i det här avseendet.

Men journalistik är väl att välja och välja bort – inte att redovisa allt?

– Ja, så är det. Men jag håller med om det som partiledare från höger till vänster framför på Publicistklubbens traditionella eftervalsdebatter i Stockholm: det är svårt för väljarna att få reda på vad politikerna tycker.

– Det är inte heller så att analyser ersätter refererat. Däremot är bevakningen ganska personinriktad.

Lennart Lund sammanfattar det som att medierna är nödvändiga i en representativ demokrati, men de sköter inte sin uppgift tillräckligt väl.

– Det vill jag inte lasta journalisterna för. De gör det som tidningsledningarna bestämmer.

Vad ligger bakom tidningsledningarnas avväganden?

– Det är en hel diskussion i sig.

Finns det ett publikintresse för mer utförliga referat?

– Ja, det är inte intresset som sviker. Publiken efterfrågar inte mindre information om politikernas åsikter och mer av journalisters åsikter, säger Lennart Lund.

Lennart Lund medverkar på Journalistens seminarium "Se igenom valretoriken" på onsdag 9 april.

 

Fler avsnitt
Fler videos