Gå direkt till textinnehållet

Datajournalisten Martin plöjde 25 avsnitt av På spåret: ”Snabbspolade ganska mycket”

Datajournalisten Martin Olsson behövde plöja 25 avsnitt av långköraren På spåret för Newsworthys kartläggning av resmålen i programmet. ”Det var ganska segt. Jag snabbspolade ganska mycket.”

Imorgon sänder SVT finalen av årets säsong av långköraren På spåret, som precis som vanligt haft en rad journalister i tävlingsburarna. Påpassligt inför finalen publicerar nyhetssajten Newsworthy en kartläggning över resmålen i programmets hittills 1 067 sända avsnitt, där Stockholm inte otippat visar sig vara det mest besökta resmålet.

Martin Olsson är datajournalisten bakom kartläggningen.

Annons Annons

Varför gjorde ni det här?
– Vår idé är att hitta lokalnyheter baserade på statistik. Vi gör lokalt vinklade artiklar för varje kommun och län som redaktioner runt om i landet sedan använder. Ofta handlar det om saker som arbetslöshet och elpriser och koldioxidutsläpp, men vi letar förstås hela tiden efter statistik som skulle kunna vara intressant och som går att bryta ner lokalt. Och det fanns här. Dessutom tänkte vi att det här har ett nyhetsvärde överallt, både där På Spåret har varit och där de inte har varit. 

Den stora merparten av resmålen fanns listade på Wikipedia. Men 25 program behövde han titta igenom.

Hur var det – snabbspolade du?
– Det var ganska segt. Jag beställde dem från KB och fick bara titta på en biblioteksdator, så jag är glad att de flesta resor fanns på Wikipedia redan. Och ja, jag snabbspolade ganska mycket. Det mesta var från 1990-talet och av det lilla jag såg kan man väl konstatera att trots att upplägget känns igen så är det rätt mycket rappare nu för tiden. 

Har du någon kommentar till den värlsbild På spåret ger?
– Det speglar väl nån form av svensk, populärkulturell samtid, tänker jag. Mycket USA, en del Västeuropa och ganska lite från resten av världen. Jag har ju mest fokuserat på Sverige och kan tycka lite synd om Dalsland, som ofta känns lite bortglömt. På Spåret har visserligen varit i Åmål ett par gånger, men det finns ju andra ställen där. 

Fler avsnitt
Fler videos