Gå direkt till textinnehållet

Hon blir ny korre i Istanbul: ”Det svåraste blir desinformationen”

Samar Hadrous blir Sveriges Radios nya Mellanösternkorrespondent efter Johan Mathias Sommarström som återvänder till Ekot. ”Det som händer i Mellanöstern nu är fruktansvärt”, säger hon.

På frågan om hur det känns att tillträda som korrespondent i den situation som råder i Mellanöstern just nu, säger hon att hon är kluven.

– Jag fick reda på att jag fick det här jobbet den 6 oktober, och den 7 oktober hände den fruktansvärda terrorattacken. Sedan brakade allt samman. Jag hann inte fira, kan man säga.

Sedan dess har det känts lite som ett vakuum, berättar hon.

Annons Annons

– Jag har följt allt varje dag, människor som dör och lider och folk som sörjer sina kidnappade anhöriga. Det är fruktansvärt. Jag har inte kunnat smälta det som händer i Mellanöstern, och inte heller hunnit smälta att jag ska ner. Jag vet inte hur det kommer att se ut när jag kommer dit i januari, men jag tror att det kommer att finnas ett före och ett efter 7 oktober.

Det svåraste i rollen som Mellanösternkorrespondent kommer att bli desinformationen och propagandakriget, tror hon. Hon pratar arabiska och tittar på många arabiska kanaler och följer olika sociala kanaler.

– Jag nås av så mycket information som många gånger är svår att verifiera. Samtidigt ligger de nyhetskanalerna som jag följer långt före de stora nyhetsbyråerna som Reuters och AP, där väldigt mycket filtreras, tycker jag. Kanske på grund av att det är svårt att verifiera vissa saker.

Samar Hadrous har arbetat på Sveriges Radio sedan 2012. Hon arbetade först vid Radio Swedens arabisktalande redaktion som reporter, programledare och producent. Under den tiden ledde hon också tre valdebatter med arabisktalande politiker. Efter det har hon arbetat på olika delar av Ekots redaktion, bland annat på utrikesmagasinet Konflikt, P1-morgon, P1s Mellanösternpodd. Sedan 2021 är hon på Studio Ett. I somras vikarierade hon som Mellanösternkorrespondent i Istanbul.

– Hur man ska sålla i informationen utan att samtidigt förminska det som händer, det blir en avvägning. Det är inte alltid vi kan verifiera saker när vi inte är på plats i Gaza. Det blir nog många journalistiska, publicistiska, etiska och moraliska frågor som jag kommer att ställas inför.

En annan utmaning med jobbet som Mellanösternkorrespondent är att få kontakt med myndigheter i olika länder.

– I Sverige är det lätt. Men i Mellanösternområdet är det väldigt svårt är att få kontakt med myndigheter. Det är ingen som svarar, det finns inga röstbrevlådor, det tar en väldig massa tid och energi bara att försöka ta kontakt.

I somras när hon vikarierade som korre var de stora händelserna koranbränningarna och reaktioner på det i Mellanöstern.

– Då hade Erdogan en rundresa i Mellanöstern där han återupplivade och förstärkte sina relationer till länder han hade problem med, som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Då förutspådde många statsvetare och experter en lugn period för Mellanöstern. Man pratade om en massa nya ekonomiska projekt, och Turkiet försökte spela en medlarroll mellan Israel och Palestina. Mahmoud Abbas kom till Turkiet, Netanyahu skulle också komma dit, men opererade in en pacemaker så det blev inte av. Nu vill inte Erdogan prata med Netanyahu längre.

Sveriges Radio har två korrespondenter som rapporterar från Mellanöstern och tillsammans ansvarar för bevakningen av regionen. Från Kairo fortsätter Cecilia Uddén att rapportera och från nyår rapporterar alltså Samar Hadrous från Istanbul.

Förordnandet som korrespondent är på tre år och efter det förhandlar man om ett eventuellt ytterligare år. Säkerhetsaspekten kommer att vara viktig, enligt Samar Hadrous.

– Sveriges Radio är väldigt försiktiga med att skicka oss till krig. Den här konflikten väcker väldigt många känslor. Hur man än rapporterar kommer någon att tycka att vi inte är balanserade.

Fler avsnitt
Fler videos