Gå direkt till textinnehållet

TT-reportern Niklas motades bort av Ann Lindes pressekreterare: ”Det var ganska förvånande”

På grund av den osäkra maktfördelningen mellan de två regeringsalternativen var det länge svårt att få höga företrädare från Socialdemokraterna att uttala under söndagskvällens valvaka. TTs politikreporter Niklas Svahn blev exempelvis bortmottad av Ann Lindes pressekreterare när han närmade sig för att ställa frågor.

TTs politikreporter Niklas Svahn var en av många journalister som hade en lång dag på jobbet under gårdagens valvaka. Först tillbringade han merparten av kvällen vid Socialdemokraternas valvaka på Waterfront i Stockholm, sen åkte han vidare till SVTs studio för att fortsätta rapporteringen.

– Jag var hemma vid 02-tiden igår och kom in vid 11.30 idag, säger han när Journalisten får tag i honom.

En av konsekvenserna av den jämna rösträkningen och det ännu osäkra valresultatet var att det blev svårt att få tag i högt uppsatta politiker som ville uttala sig om läget.

På Socialdemokraternas valvaka tackade många statsråd nej till att bli intervjuade. Niklas Svahn berättar att han också blev bortmotad av en av Ann Lindes pressekreterare när han närmade sig för att ställa frågor.

– Det var jättesvårt att få statsråden att säga något. En ögonblicksbild var när jag försökte gå fram till Ann Linde och hennes pressekreterare, och blev bortmottad medan pressekreteraren sa ”nej nej nej, vi säger ingenting”, säger han.

Du kan inte vara van att bli bortmotad så?
– Nej, det är jag inte. De väljer ofta sina tillfällen när de vill säga något men det här var ganska förvånande faktiskt. En av mina kollegor såg händelsen och blev också förvånad över det som var en ganska kraftig reaktion.

Istället fick TT satsa mer på att försöka beskriva stämningen på plats.

– När det vände med mandatfördelningen under kvällen blev det väldigt avvaktande stämning hos sossarna. Men det var ändå några statsråd som ställde upp till sist, exempelvis Hans Dahlgren och Lena Hallengren, men de ville inte säga så mycket eftersom allt var så osäkert.

Hur fortsätter du bevakningen idag?
– Just nu är jag på väg till Sveavägen (där Socialdemokraterna har sitt högkvarter red.anm) där det ryktas om att sossarnas partistyrelse ska träffas. Så jag kommer ställa mig där och försöka få en kommentar. Efter det får vi se vad som händer, jag tänker att jag också ska höra av mig till de jag har haft mer kontakt med under valrörelsen för att se om de kan säga något. Men jag tror det blir fortsatt avvaktande med tanke på hur jämnt det är mellan blocken.

Har vi ett klart resultat på onsdag?
– Jag tror snarare torsdag, alla röster ska vara inne på onsdag men sen ska de räknas också.

Kommer du ta lite ledigt efter den här valspurten?
– Ja, det hoppas jag. Jag har inte vågat söka ledigt än med tanke på det osäkra läget och med tanke på hur länge det tog efter förra valet att bilda en regering. Men vi har fått veta att vi ska kunna vara lediga efter det här.

Journalisten söker Ann Lindes pressekreterare.

Fler videos
Fler avsnitt