Gå direkt till textinnehållet

Benkö: Risk med TV-avgift via skattsedeln

Sveriges Radios tillträdande VD Cilla Benkö säger att riksdagen måste tänka sig för innan dagens system med radio- och TV-licens skrotas.

I morgon presenterar public service-kommittén sitt betänkande. Redan har det läckt ut att kommittén förslår att TV-licensen slopas och att det införs en avgift på skattsedeln.

I en intervju i tidningen Riksdag & Departement säger Cilla Benkö att hon ser en risk med en sådan skatt eftersom det finns en fara att det skulle göra public service mindre oberoende.

”Hamnar man som en budgetpost kan politiker i framtiden fundera på om de inte ska ta pengar och ge till något annat. Det kan också finnas en misstanke om att vi inte väljer att rapportera om allt för att inte stöta oss med politikerna”, säger Cilla Benkö till Riksdag & Departement.

Annons Annons

En annan fråga som utredningen ska svara på är hur anslagen till public service årligen ska räknas upp. Under en följd av år har kostnadsökningen varit större än uppräkningen på två procent, vilket lett till nedskärningar.

”Till skillnad från de kommersiella kanalerna har ju vi bara en intäktskälla. Det är viktigt att vi får en uppräkning som ger oss rimliga ekonomiska förutsättningar, annars måste vi göra oss av med många personer från SR”, säger Cilla Benkö.

Fler avsnitt
Fler videos