Gå direkt till textinnehållet

Riksåklagaren överklagar till HD för att få ut mediernas filmer

Beslutet i hovrätten som gav sex medieföretag rätt mot en åklagare som ville ta del av filmer från ett upplopp överklagas till Högsta domstolen.

I februari vann sex mediehus mot åklagaren Henrik Nordquist i hovrätten. Han ville ta del av material som mediehusen filmat under ett upplopp i Rosengård, som han ledde utredningen kring. Begäran väckte skarp kritik från medierna, som menade att källskyddet och deras förtroende riskerades om de lämnade över material till polisen.

Hovrätten motiverade beslutet med att det kan finnas personer i filmerna som ännu inte är misstänkta för brott. Det var samma argument som tingsrätten framförde.

Nu har riksåklagaren Katarina Johansson Welin beslutat att försöka få frågan prövad av Högsta domstolen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Det är bara riksåklagaren som kan fatta beslut om att överklaga till Högsta domstolen.

Annons Annons

Enligt Katarina Johansson Welin så ska det faktum att begäran om att ta del av filmerna, så kallat editionsföreläggande, riktas mot mediehusen och inte de misstänkta personerna göra att hovrättens argument faller.

Enligt riksåklagaren slår reglerna kring edition fast att en person som själv kan misstänkas för brott inte kan tvingas lämna över filmer som bevisar att de är skyldiga. Eftersom det inte är mediehusen som är misstänkta så gäller inte det undantaget i det här fallet, enligt henne.

– Enligt min mening saknar domstolarnas resonemang rättsligt stöd. Skulle detta resonemang bli vägledande skulle brottsbekämpningen avsevärt försvåras, och i vissa fall omöjliggöras, och det kan rimligen inte ha varit lagstiftarens avsikt, säger Katarina Johansson Welin i en kommentar.

Högsta domstolen måste bevilja prövningstillstånd för att frågan ska tas upp på nytt.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos