Gå direkt till textinnehållet

Klimataktivist förtalsstämmer Samnytt

Högerpopulistiska Samnytts utgivare Mats Dagerlind stäms på nytt i ett enskilt förtalsmål.

I en stämningsansökan inlämnad till Stockholms tingsrätt i förra veckan stämmer en klimataktivist i organisationen Återställ Våtmarker Mats Dagerlind för tre fall av grovt förtal.

Bakgrunden är två artiklar i Samnytt om uppmärksammade vägblockader i Stockholm hösten 2022. Samnytt publicerade aktivistens namn och bild samt födelsedatum, benämnde honom som ”klimatextremist” och pekade felaktigt ut honom som skyldig till brottsliga gärningar, enligt stämningsansökan.

Aktivisten kräver 450 000 kronor i skadestånd. Han skriver att Samnytts publiceringar gör det lätt att identifiera honom och därmed ökar risken att han får hot och hat skickat till sig.

Annons Annons

Samnytt (tidigare Avpixlat) lämnade förra året det medieetiska självsanerade systemet på egen begäran, efter en rad fällningar. I vintras fastställde Högsta domstolen hovrättsdomen mot Samnytts utgivare Mats Dagerlind, som fälldes för grovt förtal av en DN-journalist. I maj i år stämdes Dagerlind av en person som arbetar med näthatsgranskning i ett enskilt åtal. Enligt stämningen har tidningen i flera artiklar hängt ut målsägande med namn och bild.

Journalisten har sökt Mats Dagerlind.

Fler avsnitt
Fler videos