Gå direkt till textinnehållet

Fildelning inget hot mot journalister

Trots att upphovsrätten är en kärnfråga för Journalistförbundet påverkar Ipred-lagen inte direkt journalisters verksamhet. - Jag märker en vilsenhet hos en del journalister inför moralen, principerna och juridiken runt fildelningen, säger Journalistförbundets jurist Olle Wilöf. 

Olle Wilöf har fått många frågor från Journalistförbundets medlemmar om fildelningsfrågor, och vad som är rätt, fel och rimligt.

– Det finns en vilsenhet inför den här frågan. Men frågorna om Ipred och fildelning påverkar inte journalisters verksamhet på samma sätt som popmusiker och skådespelare. Journalistiskt material  är ofta tablåbunden och bygger på publiceringar eller sändningar en eller några gånger, och inte återkommande nyttjande, som med musik och film.

– När det gäller fildelning finns det medlemmar som i någon mån kan drabbas av upphovsrättsbrott från enskilda användare. Men det närmaste våra medlemmar kommer problem med fildelning är nog pressfotografer som hoppar in och tar bröllopsbilder ibland, och i stället för att köpas per exemplar från fotografen så fildelas de och skrivs ut av användarna själva.

Journalistförbundet har samarbete med en rad upphovsrättsorganisationer, men driver själv frågan i termer att det är stora medieföretags upphovsbrott som ska stävjas. Det är det kommersiella vidareutnyttjandet som Journalistförbundet motsätter sig. Privatpersoners överträdelser ska inte prioriteras, bland annat av integritetsskäl.

Ipred-lagen har andra delar där Journalistförbundets hjärtefrågor tas upp, och i sin ursprungliga utformning ansåg förbundet att det fanns risk att lagen skulle kunna användas så att staten i praktiken fick censurmöjligheter.

– Så som lagen nu är utformad är den risken mindre, säger Olle Wilöf.

Med fildelning av dokumentärfilmer, kan inte journalister i någon mån ha samma problematik som musiker där?

– Normalt inte. Om SVT vill lägga en dokumentärfilm i sin tablå så påverkas inte ett sådant beslut av om den redan råkar finnas på nätet och laddas hem av privatpersoner. Dokumentärfilmare livnär sig också av mediebolags köp – inte av enskilda konsumenter direkt.

Olle Wilöf har inte fått samtal från medlemmar som upplever sig "fildelningsdrabbade", men det kan åtminstone i teorin finnas fall där dokumentärfilmen finns på DVD och filmaren får inkomster från butiksföräljningen av DVD, och där fildelning av filmen leder till minskade inkomster för filmaren.

Fler avsnitt