Gå direkt till textinnehållet

Därför ingrep inte polisen mot nazisterna: ”Inget brott begicks”

NMR-aktivisterna som gick till angrepp mot journalister som bevakade 30 november-manifestationen fick hållas eftersom polisen inte ansåg att något brott begicks, uppger Ola Österling, pressekreterare vid Stockholmspolisen.

Som Journalisten berättat gick NMR-aktivister till angrepp mot journalister som bevakade en högerextrem manifestation vid Karl XIIs staty i Kungsträdgården i Stockholm den 30 november.

Journalister från Expo och Syre uppger att polisen valde att inte ingripa, vilket ledde till att de inte kunde göra sitt jobb.

När Syres reporter Daniel Vergara vände sig till en polis för att få hjälp fick han svaret: ”Det här får ni lösa själva. Jag lägger mig inte i.”

Annons Annons

En polis sade till en journalist på Expo: ”Vad hade ni väntat er – ni tycker väl väldigt olika, ni och NMR?”

Ola Österling, pressekreterare på Stockholmspolisen, har samtalat med fyra av poliserna som var på plats under manifestationen.

– De uppger för mig att skälet till att de inte ingrep är att de inte uppfattat att det begicks något brott, säger Ola Österling.

– Därmed inte sagt att det inte begicks något brott, men det var inget som poliserna på plats uppfattade då. Vi tar tacksamt emot polisanmälningar. Vi har den största respekt för det journalistiska uppdraget och vill inte på något sätt förringa journalisternas upplevelser av händelserna under manifestationen.

Journalister som försökte bevaka demonstrationen hindrades av NMR-aktivister. Har inte polisen också ett ansvar att se till att journalister kan utföra sitt jobb?
– Jo, till en viss del. Polisens uppgift är dels att tillse att grundläggande rättigheter skyddas, i det här fallet de grundlagsskyddade mötes- och demonstrationsfriheterna, dels att beivra och utreda brott. Om det inte pågår ett brott ska inte polisen ingripa. Under manifestationen förekom det att tonläget var högt, men det får det vara under en demonstration.

Poliser ska ha sagt till en journalist som vädjade om hjälp: ”Det här får ni lösa själva. Jag lägger mig inte i.” Vad säger du om det?
– Det är ingen bra kommentar. Det finns åtminstone fem bättre sätt att formulera samma sak, att det inte pågår ett brott och att polisen därför inte kommer att ingripa.

En journalist fick höra av en polis: ”Vad hade ni väntat er – ni tycker väl väldigt olika, ni och NMR?”
– Samma sak där, det är ett olämpligt sätt att uttrycka sig. Journalisterna är på plats för att granska, journalisternas åsikter har inget med saken att göra, säger Ola Österling.

Fler avsnitt
Fler videos