Gå direkt till textinnehållet

Inget åtal mot poliser som förde bort journalister i Stockholm

Journalisterna Noa Söderberg och Jonas Gratzer fördes bort av polis när de bevakade en klimataktion i Stockholm förra året. Journalistförbundet anmälde poliserna till Justitiekanslern som nu beslutat att lägga ned förundersökningen.

Den 3 juni förra året befann sig Flammans reporter Noa Söderberg samt frilansfotografen Jonas Gratzer som arbetade för Getty Images i centrala Stockholm för att bevaka en klimataktion.

De började prata med en polis på plats, som berättade att polisen betraktade journalisterna som en del av aktivistgruppen. Kort därpå kom en grupp poliser och sade att de skulle följa med. De fick inget svar på frågan om varför. Enligt Söderberg tog polisen deras ID-kort och behöll dem en stund, och sade sedan att de skulle föras bort enligt polisparagraf 13 för att ”förhindra brottslig verksamhet”. De kördes av polisen till Spånga där de släpptes av.

Noa Söderberg sitter också i styrelsen för Journalistförbundet, som tillsammans med Reportrar utan gränser valde att anmäla poliserna till Justitiekanslern för brott mot anskaffarfriheten, efterforskningsförbudet och källskyddet, och i augusti inledde JK en förundersökning.

Annons Annons

Nu har förundersökningen lagts ned i brist på bevis.

JK ifrågasätter i beslutet polisens agerande, men menar att förundersökningen inte anses visa att poliserna begått tjänstefel eller brott.

JK menar att en myndighetsperson som kommer i kontakt med någon som utger sig vara journalist ska vara särskilt uppmärksam på reglerna om meddelar- och anskaffarfrihet samt förbudet mot efterforskning.

”Om polisen till exempel gör ett ingripande mot en journalist som medför att han eller hon hindras i sitt arbete, kan åtgärden ses som en kränkning av anskaffarfriheten”, skriver JK.

Att en journalist inte kan uppvisa presskort eller saknar pressväst innebär inte att myndigheten helt kan avfärda uppgiften eller utgå från att reglerna om meddelar- och anskaffarfrihet samt förbud mot efterforskning inte blir tillämpliga:

”I regel torde det räcka med att det i ett ärende framkommer en uppgift om att en person är journalist för att särskild uppmärksamhet om reglerna ska anses vara påkallad”, konstaterar JK.

Eftersom Gratzer och Söderberg uppgav att de var journalister och Gratzer erbjöd polisen att prata med hans redaktör per telefon kan det enligt JK ”ifrågasättas varför polisen valde att bortse från uppgiften att de var journalister och i stället agerade som att personerna var deltagare i manifestationen”.

– Det är bara att beklaga att det i frågan om brott mot efterforskningsförbudet inte ledde hela vägen fram till åtal. I beslutet skickar JK ändå en tydlig signal till polisen att det inte är okej att föra bort journalister bara för att de inte uppvisar presskort eller bär pressväst, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar.

– Tyvärr är det här fallet inte unikt utan vi har sett flera exempel den senaste tiden då polisen fört bort eller till och med gripit och brottat ner journalister. Vi har inlett en dialog med polisen om detta och vi hoppas att polisen ser över sina rutiner i samband med den här typen av ingripanden, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos