Gå direkt till textinnehållet

RSF om advokatutredningen mot UG: ”Allvarligt hot mot pressfriheten”

Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer ser allvarligt på att en litterär makthavare via en advokatbyrå varnar för att en förtalsprocess kan bli aktuell om Uppdrag granskning publicerar en granskning – som nu pausats. Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert utgår från att SVT kommer publicera ”det som är viktigt”. UPPDATERAD

I fredags avslöjade Aftonbladet att SVTs Uppdrag granskning stoppar publiceringen av ett program om en makthavare i det litterära Sverige. Om det är ett stopp eller bara en paus går inte att svara på, säger UG-chefen Axel Björklund till Journalisten.

– Vi har pausat granskningen och vet inte hur lång den pausen blir, eller om den är för gott, eftersom vi idag inte ser att vi kan erbjuda tillräckligt skydd för alla medverkande i granskningen. Det gör att vi inte kan ha ett publiceringsdatum i dagsläget, säger Axel Björklund.

UG trycker på pausknappen samtidigt som den granskade makthavaren enligt Expressen låtit en känd advokat göra en utredning om granskningen. I dokumentet klargörs enligt Expressen att en förtalsprocess kan komma att drivas mot SVT om granskningen sänds.

Annons Annons

Är ni trygga med det ni gjort, journalistiskt och etiskt?
– Absolut. Jag är oerhört stolt över den journalistik vi gjort. Det här beslutet har andra orsaker, säger Axel Björklund.

Erik Halkjaer är svensk ordförande för Reportrar utan gränser och följer fallet utan att ha kännedom om detaljerna.

– Alla hot mot journalister ska tas på allvar. Här har man skickat fram en stjärnadvokat för att hota till tystnad, det är jätteallvarligt, ett hot mot pressfriheten, säger han.

I Förlagspodden (1 maj) menar Lasse Winkler, tidigare chefredaktör för Svensk Bokhandel, att förtalsvarningen mot SVT från advokatbyrån om det får effekt riskerar att utarma källskyddet:

– För mig är det här en variant av det brittiska systemet där den som blir granskad stämmer skiten ur journalisterna så de inte vågar gå vidare för att det kommer kosta så mycket. Här kommer man inte våga gå vidare för att det går att avslöja källorna i en rättegång. Man kan också misskreditera källor i en rättegång.

Winkler avslöjar också att han varit en av flera öppna källor i UGs granskning.

– Journalistiken blir ett offer. Om den här strategin stoppar SVT vet makthavare vad de ska göra nästa gång de blir utsatta för något, säger Winkler, och hoppas att journalistiska intresseorganisationer agerar.

Att kalla förtalshotet mot UG en svensk variant på SLAPP stämmer inte riktigt, menar dock Erik Halkjaer.

– Där handlar det om hot om enorma bötesbelopp och utdragna rättsprocesser. Så ser inte en förtalsrättegång ut i Sverige. Så det är inte ett SLAPP-fall på det viset, som jag kan se nu i alla fall. Däremot är det ett allvarligt hot mot journalistiken och publiceringen, säger Halkjaer.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert menar att försöken att påverka journalistik ökar generellt:

– Det är oerhört problematiskt att försöka påverka och kontrollera publiceringar, och det är något jag ser ökar. Om detta är ett sådant exempel är för tidigt att säga, men det ligger i farans riktning.

– En juridifiering av journalistiken är inget som gynnar allmänhetens möjlighet att få del av viktiga avslöjanden och granskningar. Som publicist är det alltid viktigt att vara noga med etik och fakta, och sedan stå på sig hela vägen. I det här fallet utgår jag från att SVT kommer publicera det som är viktigt även om det tar lite extra tid.

En företrädare för den litterära makthavaren skriver i ett mejl till Journalisten att man respekterar pressfriheten och aldrig har försökt stoppa programmet. 

”Samtidigt är det viktigt att alla parter följer gällande lagar och regler, inklusive de etiska riktlinjer som gäller för publicistik. […] Det är SVT, inte vi, som gjort bedömningen att de inte kan sända sitt program. Att göra en juridisk utredning är en helt normal och legitim process som görs i många fall där det finns juridiska frågor som behöver redas ut. Att vi skulle ha hotat någon är oerhört allvarliga anklagelser som fullständigt saknar grund ”, skriver företrädaren.

Fler avsnitt
Fler videos