Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet: Nya gummiparagrafer hot mot journalister

Nya möjligheter till övervakning i kombination med politikernas förkärlek för ”gummiparagrafer” äventyrar rättssäkerheten i Sverige. Nästa stora slag handlar om våra mobiltelefoner och i vilken mån vi ska få fortsätta kommunicera krypterat eller inte, skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en debattartikel.

En rad nya bestämmelser har införts som riskerar att hota rättsäkerheten i Sverige, det hävdar Journalistförbundet i en debattartikel. Bland dem lagen om utlandsspioneri och deltagande i terroristorganisation, förslag om Chatcontrol och datalagring och den snabba utbyggnaden av polisens möjligheter att använda hemliga tvångsmedel, vilka även kan hota journalistiken i Sverige. 

”Det är inte så att vi i Journalistförbundet inte tror på när regeringar, röda som blå, bedyrar att de inte vill bura in journalister, men det går inte att bortse från frågan: vad händer när en annan regering kommer till makten och får del av detta smörgåsbord av gummiparagrafer och övervakningsteknik? Vi vet att journalister, forskare och fackliga företrädare kommer att stå först på tur när kritiska röster ska tystas och det är uppenbart att det inte finns rättssäkerhetsgarantier på plats för att skydda oss”, skriver Ulrika Hyllert i ett debattinlägg på Journalisten.se.

Fler avsnitt
Fler videos