”Vissa personer och företeelser granskas aldrig”
Nils Hanson har lett och hållit ihop Uppdrag granskning i nästan tio år genom stormar såväl utifrån som internt. Vid sidan av har han lärt ut grävandets ABC till generationer journalister. Ett givet val av general när Gräv 2013 hålls i Göteborg.
Uppdrag granskning har just synat välgörenhetsorganisationers påståenden om barnfattigdom. Nils Hanson är nöjd med responsen.
– Vi har haft en fantastisk säsongsstart och citeras överallt. Det är ett kvitto på att vi gör skillnad.
Som så ofta väcker även denna granskning starka och blandade reaktioner, även bland kolleger.
– De flesta journalister har samma värdegrund och är eniga om vilka som ska granskas och inte. Vissa personer och företeelser granskas aldrig. Det krävs mod att som Janne Josefsson gå på tvärs mot det. Vi utgick från påståenden som organisationerna gjort. Inga barn är betjänta av att politiska beslut fattas på felaktiga grunder.
Framöver planerar UG att ta sig an nya ämnen och områden att gå i clinch med, exempelvis idrottens värld.
Stora frågor väntar på granskning, som klimatförändringarna.
– Varför har vi inte gjort det, en fråga om mänsklighetens framtid? Det är en begränsning som man kan kritisera oss för. Men programmet ska, enligt uppdraget, ha svensk vinkel. Utan tydlig svensk bäring tappar vi tittare. Det är ett trist faktum.
På Gräv 2013 finns programpunkten ”Att leva med grävare”, där närstående till grävare berättar hur jobbet påverkar familjens vardag och ger tips om hur man hanterar det.
– Ett skäl till att jag ville komma bort från det vanliga nyhetsarbetet var att jag fann det svårt att kombinera daglig deadline med dagishämtning. När jag i stället började ta fram egna grejer fick jag en mycket större frihet och slapp den stressen. Som grävare kan man disponera sin egen tid, vilket faktiskt gör det lättare i familjelivet.
Men det kan uppstå problem när grävprojektet blir totalt uppslukande, inte minst inför deadline.
– Även om man haft till synes en ocean av tid till sitt förfogande blir det ändå stressigt inför deadline. Resultatet kan bli att en reporter jobbar snudd på 24 timmar om dygnet på slutet och lämnar över allt ansvar för familjen på sin partner. Det är klart att sådant tär på ett förhållande.
UG har försökt lösa problemen olika sätt.
– Tyvärr kan jag inte säga att vi löst alla problem. Jag tror att det i grunden handlar om att grävarens ambitioner alltid överstiger den tid och de resurser som faktiskt står till förfogande.
Läs hela intervjun med Nils Hanson i Journalisten nr 2 2013. Beställ din prenumeration här.