Gå direkt till textinnehållet

Förre MO om Löfving-rapporteringen: ”Vissa publiceringar har gått över gränsen”

Den tidigare Medieombudsmannen Ola Sigvardsson menar att publiceringarna kring den nu avlidne polischefen Mats Löfving generellt varit väl underbyggda. Men han är kritisk mot vissa medieuppgifter som han menar gjorts för att peka ut Löfving ”som en tveksam person”.

I onsdags kväll hittades polischefen Mats Löfving död. Under en tid innan sin död hade polischefen granskats ingående av såväl medierna som den egna myndigheten, efter misstankar om grovt tjänstefel kopplat till tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef 2015.

Även om vi ännu inte vet hur Mats Löfving har avlidit så ser Ola Sigvardsson likheter med Benny Fredriksson-fallet, som låg på bordet när han var PO, 2018. I båda fallen handlar det om män i maktpositioner som utsätts för hård granskning, båda är döda.

Men det finns också stora skillnader när det gäller rapporteringen.
 
– När jag fick anmälan som gällde Aftonbladets publiceringar om Benny Fredriksson så kunde jag under utredningens gång se att en del av det som skrevs helt enkelt inte var sant. Mycket var överdrivet och källorna var svaga. I fallet Löfving har medierna huvudsakligen rapporterat det man ska beteckna som fakta. Alltså att han blivit polisanmäld, misstänkt för grovt tjänstefel, utreds av polisen för jäv, och att han blivit anmäld för ofredanden, säger Ola Sigvardsson.
 
Sigvardsson påpekar också att det är svårt att göra en rapportering begriplig om man bara håller sig till dessa fakta. Detta eftersom kärnan i händelsen är den relation Löfving påstås ha haft med Linda Staaf, som också ska ha påverkat hans yrkesutövning, då bör man också rapportera kring det.
 
– Men här menar jag också att det har funnits vissa publiceringar där man har gått över gränsen. Exempelvis olika påståenden om att han ska ha förföljt henne efter att relationen har tagit slut, dykt upp i joggingspår, på ett gym, och andra ställen. Det är möjligt att det är sant, men det har inte riktigt belagts, säger Ola Sigvardsson.
 
Syftet med den typen av uppgifter är, menar Sigvardsson, att peka ut Löfving som en tveksam person. 

– Med den typen av uppgifter måste man vara försiktig. Det har också funnits vissa allmänna beskrivningar om Löfving som han inte har fått svara på eller som inte har belagts. Som att han ska ha ägnat sig åt härskartekniker och liknande. 
 
Före detta MO vill inte peka ut något enskilt mediehus, eftersom han tror att man kan hitta tveksamma uppgifter hos fler än ett.
 
Finns det någon publicering du hade fällt om du varit MO? 
– Det hade definitivt varit så att jag inlett en prövning av det här, säger han.
 
Ola Sigvardsson tror att händelsen kommer leda till nya diskussioner inom branschen hur man bör förhålla sig till känsliga publiceringar, vilket det också redan har gjort.  

Bland annat skriver DNs ledarskribent Susanne Nyström att man bör fråga sig vilket stöd Löfving fick av sin arbetsgivare. Men också hur mediernas avvägningar har sett ut i rapporteringen.

Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Ahlquist vill också se en medieetisk diskussion om rapporteringen kring Mats Löfving ”oavsett om några övertramp skett eller inte”.

Samtidigt får polisens egen utredning hård kritik av arbetsrättsexperten Tommy Iseskog, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt Iseskog ska jävsfrågor hanteras som personalärenden och hållas internt. Dessutom svarade inte rapporten på grundläggande arbetsmiljöfrågor, anser han.

– Man får en förvirring, plus att man hänger ut en person på ett sätt som är otroligt anmärkningsvärt, säger Tommy Iseskog.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt