”Viktigt för allmänheten att veta vem hon är”
Karin Olsson, kulturchef på Expressen, berättar för Journalisten om besluten som ledde fram till att tidningen nu röjt den anonyma bloggaren Julia Caesars identitet.
I en kulturartikel över ett uppslag i Expressen i dag avslöjar reportern Annika Hamrud vem den anonyma bloggaren ”Julia Caesar” är.
”Julia Caesar” som har skrivit tre böcker under pseudonym och mängder av artiklar på olika hatsajter, fick enorm uppmärksamhet när hon i en krönika på sajten Snaphanen i helgen kritiserade journalisterna Annika Hamrud och Niklas Orrenius för att de var för sig sökt upp henne i hemmet för att fråga om hon ville ställa upp på intervjuer. Både Annika Hamrud och Niklas Orrenius mottog mordhot efter att ”Julia Caesars” krönika publicerats, vilket Journalisten berättat om.
Dagens avslöjande har fått enorm uppmärksamhet, berättar Expressens kulturchef Karin Olsson.
– Det är ett otroligt intresse, mycket större än jag trodde. Jag har blivit intervjuad av många medier i dag. Artikeln som är ganska lång är också mycket läst. Vi vet utifrån tiden som folk är inne på artikeln på nätet att folk verkligen läser den, säger Karin Olsson.
Hur är reaktionerna?
– Jag har fått massor av mejl. Många är jättearga, andra är uppskattande. Diskussionen på Twitter har i huvudsak varit mycket intressant, även om det också finns anonyma trollkonton som vräker ur sig hat. Men det är ju vardagsmat numer.
Expressen har tidigare avpixlat anonyma kommentatorer, men då har det oftast handlat om förtroendevalda politiker som har lämnat rasistiska kommentarer anonymt.
I fallet Julia Caesar handlar det om en pensionerad skribent, en före detta journalist, utan politiska poster. Varför röjer ni hennes identitet?
– Det är viktigt att sätta ljuset på den alternativa offentligheten. Det här är en person som har en stor publik. Man kan se henne som en pensionär som bloggar, eller en makthavare som skrivit många krönikor och tre böcker under pseudonym, som delats ut till alla riksdagsledamöter och som ofta citeras av Sverigedemokrater. Hon är en av den främlingsfientliga rörelsens främsta opinionsbildare.
Varför är det viktigt att redovisa vem hon är?
– Nu finns det en person med namn som man kan ställa frågor till, som man kan kräva svar av, i en offentlig debatt. Det är väldigt viktigt att veta vem personen är som kommer med påståenden. Hon är en känd och mycket aktiv opinionsbildare, och nu är det möjligt att bedöma hennes argument utifrån vem hon är.
Ni redovisar att hon sagt sig ha haft oral galvanism, samt att lider av elallergi. Varför lämnar ni ut sådana känsliga uppgifter?
– Det är publicistiskt försvarbart eftersom hon har varit offentlig med dem i sitt riktiga namn. Hon har skrivit debattartiklar, deltagit i debatt i SVT och skrivit en bok om amalgamförgiftning. Hon har drivit en öppen kampanj i sitt eget namn för att förmå Täby kommun att elsanera hennes bostad. Det intressanta i sammanhanget är att både elöverkänslighet och amalgamförgiftning är kontroversiella symptom, det finns inga vetenskapliga belägg för dem, och i de sammanhangen har hon varit villig att stå med sitt riktiga namn. Men inte när det gäller invandringsfrågorna, då har hon valt att skriva under pseudonym.
Flera personer reagerar negativt på publiceringen, några har till och med ringt oss på redaktionen, och anser att Julia Caesar riskerar att drabbas av hot nu när hennes identitet är röjd. Vad tänker du kring det?
– Alla hot och trakasserier är totalt förkastliga. Men det är en polisiär fråga. För oss handlade det om publicistisk bedömning. Vi anser att detta har ett stort allmänintresse. Hon har själv arbetat som journalist och är van vid offentligheten. Skulle hon bli hotad hoppas jag att hon polisanmäler.
Har ni sökt henne för att ge henne en chans att kommentera?
– Ja, Annika Hamrud sökte henne ju som bekant tidigare i arbetet med den här artikeln, och det var på uppdrag från Expressen. Vi ville ge henne en chans till inför publiceringen så vi har varit i kontakt och hon har mycket tydligt meddelat att hon inte vill medverka.
Fotnot: Expressens chefredaktör Thomas Mattsson förklarar i sin blogg beslutet att röja ”Julia Caesars” namn. Bland annat skriver han: ”Den som massdistribuerar artikelkommentarer som hetsar mot flyktingar och invandrare förtjänar att få svara för sig. Och den före detta journalist på landets största morgontidning som i olika frågor är en erfaren agitator, från Sveriges Televisions debattprogram och Dagens Nyheters debattsida, och som skriver böcker som delas ut till riksdagsledamöter och som skickar in insändare till pressen, kan inte heller smita undan sitt ansvar.”