Gå direkt till textinnehållet

Reaktionerna på den nya kulturministern: ”Vem är hon?”

Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, blir kulturminister i Ulf Kristerssons regering.

Parisa Liljestrand blir Sveriges kulturminister med ansvar för bland annat public service-frågor, meddelade statsminister Ulf Kristersson under regeringsförklaringen på tisdagsförmiddagen.

Hon är helt okänd inom kultur- och rikspolitiken och saknar profilerade kulturpolitiska erfarenheter. Parisa Liljestrand är lärare och rektor och tillträdde som moderat kommunalråd i Vallentuna 2015. Hon var engagerad i det lokala direktdemokratipartiet DemoEx under 2002-2010 innan hon gick med i Moderaterna, rapporterade då Mitt i Vallentuna. Hon föddes i Iran 1983 och kom som treåring till Sverige tillsammans med sina föräldrar.

– Jag känner inte till henne så kan inte uttala mig om hennes kompetens, men vi har höga förväntningar på henne, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Annons Annons

Ulrika Hyllert är försiktigt positiv till att Ulf Kristersson under regeringsförklaringen lyfte fallen Dawit Isaak och Gui Minhai:

– Det är en av de viktigaste frågorna för oss, och det var ett tydligt besked. Men sådana besked har vi fått tidigare. Nu är det upp till bevis, säger Ulrika Hyllert.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF) i Sverige, välkomnar att Ulf Kristersson lyfte fallen Dawit Isaak och Gui Minhai:

– Det är jättebra att Kristersson tydligt nämner att de är ”de fria ordens ambassadör” och att Sverige ska stå upp för dem.

RSF kommer att ha mycket kontakt med både den nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) och utrikesministern Tobias Billström (M), säger Halkjaer:

– Utan att trampa någon på fötterna känns båda två som lite oväntade kort. Jag hoppas att de kommer att leva upp till Ulf Kristerssons ord, och verkligen hålla armlängds avstånd mellan politiken och kulturen, som inkluderar public service och press- och mediestöd till fria medier. Att det åtminstone inte försämras.

Han förväntar sig också att ministrarna höjer rösten mer aktivt och regelbundet när det gäller hotade och fängslade journalister både utomlands och i Sverige.

– Vi förväntar oss att Tobias Billström, som är den tionde utrikesministern som får Dawit Isaaks fall på sitt bord, blir den sista som hanterar detta fall, och får hem honom. Det är nästan ett krav.

Halkjaer passar på att bjuda både Liljestrand och Billström till Gustav Adolfs torg i Stockholm den 1 november klockan 15.

– Då har vi och flera andra organisationer en manifestation efter granskningskommissionens rapport. De är välkomna att komma ut och säga hej och snacka med oss som kämpar för de här fallen dagligdags. Vi kan börja där.

 

På Twitter reagerar flera med förvåning över valet av Parisa Liljestrand som kulturminister:

”Parisa Liljestrand? Det här är lite som när Gurnah fick Nobelpriset”, skriver Aftonbladets kulturredaktör Anna Andersson.

Susanne Claesson, chefredaktör på Magasin K, skriver: ”Googlade absolut ’Parisa Liljestrand kultur’: Saknas: kultur / Måste innehålla: kultur.”

”Vem är hon? Har hon någon kulturell bakgrund?” skriver fotografen Elisabeth Ohlson.

”*Googlar Parisa Liljestrand* Fler än jag?” skriver Dagens chefredaktör Felicia Ferreira.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman skriver i en krönika: ”Parisa Liljestrand är inte ett oskrivet kort, hon är inte ens ett kort”.

Expressens kulturchef Victor Malm är skeptisk till Parisa Liljestrand bland annat eftersom hon inte har ett ”jätteimponerande cv”, och undrar om hon kommer att klara av att sätta hårt mot hårt mot SD när det gäller public service finansiering och utveckling. 

Fler avsnitt
Fler videos