Gå direkt till textinnehållet

”Årets flipp är AIs totala genomslag för allmänheten”

Nathalie Mark, framtidsredaktör på Aftonbladet, tycker att AIs totala genomslag för den breda allmänheten är Årets flipp.

Årets scoop: Staffan Lindberg och Magnus Wennmans avslöjande att kläder H&M säger ska återvinnas i stället dumpas på stora sopberg på andra sidan jorden. Så smart, viktig och upprörande journalistik på en och samma gång!

Årets flipp: Att alla nu har tillgång till 1 000 egna, små praktikanter tack vare AIs totala genomslag för den breda allmänheten. Ja, det finns massor av risker och saker att ha med sig i bakhuvudet, men när tiden är knapp är det guld värt att kunna mata in en lång rapport och få ut de viktigaste punkterna på 0,3 sekunder.

Årets flopp: Ett oroväckande år för branschens framtid när nästan alla stora mediebolag gått ut med varsel och många duktiga och erfarna journalister fått gå från sina jobb. Sorgligt!

Annons Annons

Årets journalist: Emily Dahl och Ann Edliden i podden ”Oförskämt att anta” som gör en fantastisk podd om ful kultur och kan konsten att på ett otroligt kul och intressant sätt berätta om allt från varför alla pappor är besatta av James Bond till att gå till botten med vad som faktiskt hände i ”Den rätte för Rosling”. 

Årets mörkläggning: Alla makthavare som vägrar att ställa upp på ansvarsutkrävande intervjuer och i stället gömmer sig bakom sms skickade av diverse presstalespersoner.

Årets mediehändelse: Att flertalet svenska redaktioner ombads lämna ut allt publicerat och opublicerat material till åklagaren som utredde Malmökravallerna. Att det var så nära att hela källskyddet och journalistikens oberoende skulle äventyras var synnerligen allvarligt – men tack och lov kunde vi lägga det till handlingarna när tingsrätten gjorde det enda rimliga och avslog begäran.

Årets nyhetshändelse: Kriget mellan Israel och Hamas.

Årets citat: ”Jag kan såhär klä in mig i lite pasta och så kan du äta upp mig”, Ida, även känd som ena halvan av Carbonaraparet i SVTs Gift vid första ögonkastet. 

Fler avsnitt
Fler videos