Gå direkt till textinnehållet

”Vi vill ha armslängds avstånd till konflikten”

Konflikten med Com Hem är förstås ett hett diskussionsämne bland TV4s journalister. Men journalistklubben vill helst hålla frågan på armslängds avstånd.

Det har gått en vecka sedan Comhem släckte TV4 och C More för 1,6 miljoner svenska hushåll, som ett led i kriget om streamingrättigheterna, de så kallade OTT-rättigheterna (Over The Top – rätten att distribuera TV4 och C More över internet).

Bakgrunden är att TV4 måste erbjuda sina linjära tjänster till flera distributörer men behöver bara välja en annan distributör för streamingtjänsterna. Tele2 som äger Com Hem anser att det snedvrider konkurrensen och skapar ett semimonopol på framtidens tv-marknad när bara Telias och en annan distributörs kunder kommer att få tillgång till streamad tv från C More och TV4.

Blockeringen av TV4 är helt enkelt en förhandlingstaktik/utpressning för tvinga Telia till förhandlingsbordet och ge fler distributörer rätten att sända TV4 och C More över internet.

Annons Annons

Följden av nedsläckningen är ett kraftigt tittarras och stora intäktsbortfall för TV4 och nya ägaren Telia.

– Det pratas förstås mycket om detta bland våra medlemmar, men det är inte jättelätt att förstå alla delar av konflikten. Den är mångbottnad, säger Ann Johansson, ordförande i journalistklubben på TV4.

– Det är förstås inte roligt att veta att man inte når ut med journalistiken till så många som man borde. Men för den redaktionella verksamheten är det odramatiskt. Vi jobbar på som vanligt. Vi i klubben har inte haft uppe det för diskussion – vi vill ha armlängds avstånd till konflikten.

Men intäktsbortfallet kan väl påverka för journalisterna på längre sikt?
– Ja, om det blir långvarigt. Men alla förutsätter att det här kommer att lösas och att Com Hem kommer att börja distribuera TV4 igen.

Tonläget mellan TV4 och Com Hem/Tele2 har varit extremt högt och allt har utspelats inför öppen ridå. TV4s vd Casten Almqvist anklagade förra veckan Com Hem för att ”stjäla julen”, eftersom 1,6 miljoner hushåll nu berövas program som exempelvis Jul med Ernst.

Men TV4-journalisterna har också dragits in i konflikten. Tele2s vd Anders Nilsson anklagade i måndags i ett pressmeddelande TV4s journalister för att vara en ”bricka i Telias spel” efter att Nyhetsmorgon inte bjudit in Tele2 till studion när TV4s operativa chef Mathias Berg intervjuades om konflikten förra veckan.

Anders Nilsson och Tele2 har öppet anklagat TV4s nyhetsjournalistik för att vara partisk, och TV4s nyhetschef Fredrik Malmberg svarade i helgen med att kalla Tele2s pressavdelning för ”nättroll”, i ett inslag i Medierna i P1, Sveriges Radio.

Fler avsnitt
Fler videos