Gå direkt till textinnehållet

”Journalistförbundet borde ta avstånd från SD”

Journalisten Carl von Scheele uppmanar i en debattartikel Journalistförbundet att säga nej till bilaterala fackliga kontakter med Sverigedemokraterna, bland annat eftersom ”partiets ledning ser journalister som nationens fiender”. Förbundsordförande Ulrika Hyllert svarar att det är viktigt att förbundet är politiskt obundet.

För tolv år sedan införde TCO en policy som utesluter bilaterala kontakter med Sverigedemokraterna. Journalistförbundet, som är medlem i TCO, motsatte sig policyn. Frilansjournalisten och arbetsmarknadsreportern Carl von Scheele vill nu att förbundet omprövar sin inställning, som han menar är tvivelaktig och förkastlig:

”Vi har framför oss ett parti med ett neonazistiskt DNA, där ledande företrädare har deklarerat att judar, samer och muslimer inte kan bli riktiga svenskar. Dess ledning ser journalister som nationens fiender och talar om journalistrugby”, skriver han i en debattartikel i Journalisten och menar att arbetstagare riskerar att bli förlorare på lång sikt om SD normaliseras.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert avfärdar kravet och skriver i en replik i Journalisten att medlemmarnas intressen i sakfrågor står över vilken värdegrund en partipolitisk företrädare har:

Annons Annons

”Vi arbetar hela tiden med politisk påverkan för medlemmarnas bästa. Och det är en stor skillnad på att påverka politiken och att ha ett särskilt förhållningssätt till ett enskilt parti. […] Jag vill inte att politiker ska fatta beslut som är avgörande för demokratin eller som är viktiga på andra sätt för medlemmarna utan att vi varit med och försökt påverka”, skriver Ulrika Hyllert i repliken.

Fler avsnitt
Fler videos