Gå direkt till textinnehållet

”Vi menar allvar med att investera i journalistiken”

I dag håller Tinius Trust en heldag i Oslo till förmån för den goda journalistiken, med inbjudna gäster från PolitiFact, Aftonbladet och VG. Stiftelsens VD Kjersti Løken Stavrum är så angelägen om att sprida kunskap om fake news och källkritik att hon bjudit in alla sina Facebook-följare, flera tusen stycken, att komma och delta.

– Vi bjuder på en dag som förhoppningsvis visar att vi menar allvar med vår vilja att investera i journalistiken, säger Kjersti Løken Stavrum, VD för Stiftelsen Tinius / Tinius Trust, Schibsteds ägarstiftelse.

Under flera år har stiftelsen och Schibsted haft en intern konferens i samband med sitt Schibsted Media Awards. I år ville de dock öppna dörrarna till eventet som kallas "Power of Journalism" där alla ska kunna delta.

Bland föreläsarna hittar vi bland annat Emily Bell, grundare av Tow Center for Digital Journalism på Columbia Journalism School. Eller som Kjersti kallar henne, ”en riktig tänkare”. Bland andra gäster märks Bill Adair som startade PolitiFact och Kerstin Weigl från Aftonbladet.

Annons Annons

– Nu kände vi att tiden är inne att öppna för alla, eftersom vi behöver ett brett samarbete kring journalistiken. Vi behöver att många fler än branschfolket ser att god journalistik och trovärdigheten är viktig. Jag har till och med lagt ut detta öppet på min Facebook där jag har många tusen följare, så har du tid ska du komma.

Förutom nämnda talare kommer dagen att handla en hel del om VR- och 360-journalistik. Exempelvis kommer New York Times egen VR-chef till Power of Journalism.  

– Det är såklart intressant eftersom VR och 360-journalistik är den nya arenan, vilket ställer stora krav på våra journalistiska metoder, menar Løken Stavrum.

Eventet ska även handla en hel del om Fake news. Schibsted Norge ska också lansera sin egen variant av faktagranskare.

– Vi lanserar snart Norges första faktachecks-miljö, den påminner om eran Viralgranskaren (Metro red.anm) men den här miljön ska ledas av fjolårets Scoop-vinnare i Norge. Vi ska faktachecka påståenden som sägs i den offentliga debatten, den är helt klart inspirerad av Viralgranskaren.

Vad hoppas du själv lära dig imorgon?

– Min största dröm är såklart att kunna ta reda på hur vi ska kunna finansiera journalistiken i framtiden, men jag tror inte jag kommer uppleva den dagen redan imorgon, säger Løken Stavrum och skrattar.

Samtliga seminarier under Power of Journalism streamas live här under onsdagen, med start klockan 11.00.

Fler avsnitt
Fler videos