Gå direkt till textinnehållet

”Vi borde fråga oss var alla illegala vapen kommer ifrån”

Mathias Ståhle och Jani Pirttisalo Sallinen bestämde sig för att följa ett vapens väg från tillverkning till att det beslagtogs av polis efter en skjutning. Det blev först en reportageserie i Svenska Dagbladet och nu kommer boken Vapensmederna.

Tajmingen kunde inte vara bättre för boksläppet med tanke på det ökande antalet skjutningar av kriminella nätverk i Sverige. Men embryot till de två författarnas samarbete började redan på Guldspadegalan 2014 då Jani Pirttisalo Sallinen knep en guldspade framför näsan på Mathias Ståhle.

– Vi började prata och tyckte båda att det vore roligt att jobba ihop någon gång, säger Jani.

Han jobbade på Svenska Dagbladet och Mathias på Eskilstuna-Kuriren så det var först när Mathias anställdes på SvD som samarbetet blev av.

Annons Annons

– Vi har jobbat med boken under ett år och verkligen lärt känna varandra, berättar Jani Pirttisalo Sallinen. Det har blivit både kritik och kramar.

 

2019 publicerade Svenskan de två reportrarnas uppmärksammade artikelserie Vapnens väg.

– Idén kom till under ett grävspånarmöte, säger Mathias Ståhle. Jani tyckte att vi skulle försöka följa ett vapens väg från att det lämnade fabriken där det tillverkades till att det kunde beslagtas av polisen efter ett tillslag.

Men de insåg snart att det inte räckte med ett vapen. I dag har de kartlagt och samlat in uppgifter om över 700 vapen och identifierat ett antal vapensmeder som bygger om insmugglade vapen som kommer från Balkan och flera EU-länder. I boken, som förlaget beställde efter Svenskans publiceringar, visar de också att det finns svenska vapenhandlare som säljer reservdelar till kunder, som beställer stora mängder, utan att ställa några besvärande frågor.

Författarna berättar att de intervjuat poliser som förgäves varnat för problemen med de mängder av illegala vapen som är i omlopp. De har bett sina överordnade om att få försöka utreda beslagtagna vapens ursprung. Men de har stoppats och satts att godkänna högar av licensansökningar i stället.

Jani Pirttisalo Sallinen är uppvuxen i bland annat Husby, där skjutningarna eskalerat de senaste åren.

– Första gången jag såg någon som öppet visade sig med ett vapen var på 1990-talet, samtidigt som polisen jagade Lasermannen. Det var en man i Rinkeby centrum som gick omkring med en hagelbössa. I dag vet vi att väldigt många som rör sig runt centrumtorget har vapen på sig.

Boken Vapensmederna tar sin början i mars 2015 då en skjutning med två döda och åtta skadade ägde rum på en krog vid ett torg i Göteborg. Några poliser bevittnades skjutningen när de var ute på ett annat spaningsuppdrag.

– Det var då som samhället började inse att skjutningarna inte bara drabbade de som ingick i kriminella nätverk, utan också kunde drabba oskyldiga, säger Mathias Ståhle.

Polisen grep några av de skyldiga och fann skjutvapen från Balkan, vilket inte var någon överraskning. Men bland vapnen fanns också några från Slovakien och Tyskland som en gång sålts helt lagligt.

– Eftersom gränskontrollerna är så gott som obefintliga är det lätt att smuggla vapen från andra EU-länder, säger Mathias Ståhle.

När vapnen nått Sverige kan kriminella vapensmeder, som ofta skaffat sig vapenkunskap från jägarkretsar eller sportskytteklubbar och som har vapenhandlartillstånd, bygga om vapnen, ibland genom att använda legala vapendelar från någon svensk vapenbutik.

Det finns två vapenkulturer, berättar Mathias Ståhle. Dels den som utövas av sportskyttar och jägare, dels den kriminella världens.

– Jag är själv hemvärnsman och sportskytt. När jag pratar med mina vänner som äger vapen och säger att det borde vara licens även på vapendelar och ammunition, så blir de förbannade och går i försvarsställning direkt.

Det beror, enligt Mathias Ståhle, på att det är byråkratiskt krångligt att skaffa vapenlicens och legala vapenägare är rädda för att det ska bli svårare för civilpersoner att köpa vapen och tillbehör. De menar att lagar inte hindrar människor från att bli kriminella och att vapensmedernas verksamhet redan är olaglig.

– Men om ägare av lagliga vapen bara slår ifrån sig kan vi aldrig få någon seriös diskussion om problemen med alla illegala vapen. Sportskyttar och jägare har lättare att upptäcka om någon i gruppen är på väg att gå över gränsen till olaglig verksamhet. Vi har alla ett moraliskt ansvar. Som samhällsintresserad medborgare borde vi ställa oss frågan var alla illegala vapen kommer ifrån. Det behövs mer kunskap hos alla och polisen behöver bättre utbildning.

Varken Mathias eller Jani har skrivit någon bok tidigare.

– Vi fick börja med att googla hur man skriver ett boksynopsis, skämtar Mathias Ståhle.

De har varit tjänstlediga i några månader och rest runt i Europa för att samla material. Sedan har de skrivit vartannat kapitel och läst och redigerat varandras texter för att hitta ett gemensamt språk.

– Mathias är bra på att hålla fast vid en röd tråd och han är en mästare på detaljer, berömmer Jani och Mathias kontrar med att Jani är bra på att vidga ett ämne utan att nörda ner sig.

De ser fram emot boksläppet och hoppas att Vapensmederna ska leda till en diskussion om hur de kriminella nätverkens tillgång till skjutvapen ska kunna stramas åt.

– Nu har vi prickat av en punkt på vår bucketlist, säger Mathias Ståhle.

 

Fotnot: Vapensmederna (Norstedts) utkommer den 20 augusti.

Fler avsnitt
Fler videos