Gå direkt till textinnehållet

”Vi behöver hela bilden om omplaceringen av Skogkär”

I eftermiddag hålls ett möte mellan journalistklubben på HD-Sydsvenskan och tidningsledningen om Mats Skogkär. Klubbens inställning är att frågan är komplicerad, men man vill inte bidra till att inskränka journalisters yttrandefrihet i politiska frågor.

Som Journalisten berättade i fredags vill HD-Sydsvenskans ledning omplacera ledarskribenten Mats Skogkär, efter den kritiserade tweet han skrev i förra veckan och som tidningen gick ut och tog avstånd från.

Tidningens politiska redaktör uppgav i fredags för Journalisten att hon inte längre litar på Skogkärs omdöme, och att det förekommit tidigare samtal om Skogkärs agerande på Twitter.

Mats Skogkär bestrider omplaceringen till en annan tjänst på tidningen. I en bloggpost i helgen skriver han ”ett slags försvarstal” för sin sak.

Annons Annons

”[På] ett företag som särskilt säger sig värna det fria ordet – och är helt beroende av det – borde gränserna vara rätt vida, kan man tycka. Annars framstår värnandet lätt som hyckleri.
Att jag även privat ska vara en följsam talesperson för tidningens politiska linje är i mina ögon inte ett rimligt krav”, skriver Skogkär bland annat.

Eskil Fagerström är ordförande för journalistklubben vid HD-Sydsvenskan, som i eftermiddag ska ha ett informellt möte med arbetsgivaren om ärendet.

Vilken är klubbens inställning till arbetsgivarens beslut att omplacera Mats Skogkär?
– Vi behöver få hela bilden av beslutet. Vi måste klargöra mer vad arbetsgivaren anser har varit förtroendeskadligt och höra deras argument för omplaceringen i detalj, säger Eskil Fagerström.

– Som journalist är man ju aldrig riktigt privat, och det du gör i sociala medier kan få konsekvenser för dina arbetsuppgifter. Så är det. Men om det inte finns andra skäl än den här tweeten, menar jag att omplaceringen riskerar att kringskära det man får säga i sociala medier som privatperson. Jag vill inte bidra till att journalisters yttrandefrihet i politiska frågor inskränks.

Eskil Fagerström konstaterar att det samtidigt är en komplicerande faktor att Mats Skogkär arbetar just på ledarredaktionen.

– Till skillnad från en nyhetsreporter ingår det ju i hans arbetsbeskrivning att ta ställning och formulera åsikter.

Fler avsnitt
Fler videos