Heidi Avellan. FOTO: Tor Johnsson

Heidi Avellan: ”Jag litar inte på hans omdöme”

5 juni, 2020

HD/Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan om beslutet att Mats Skogkär inte får skriva ledare i tidningen: ”Jobbet går ut på att formulera tidningens åsikt.”

Som Journalisten berättat tidigare i dag har Mats Skogkär, fast anställd ledarskribent på HD/Sydsvenskan, fått beskedet att han ska omplaceras och att han inte längre får skriva i tidningen.

Bakgrunden är hans agerande på Twitter, särskilt en tweet som Mats Skogkär skrev i onsdags, och som väckte kritik.

Heidi Avellan, politisk chefredaktör, fattade beslutet.

– Jag vill börja med att säga att jag inte brukar kommentera personalärenden, men eftersom han själv har gått ut och berättat väljer jag att kommentera beslutet. Jag kan bekräfta det han säger, att han inte längre är ledarskribent på HD/Sydsvenskan, säger Heidi Avellan.

Varför får han inte skriva ledare?
– I opinionsbildning gäller det att vara konsekvent och hålla sig till tidningens åsikt. Jobbet går ut på att formulera tidningens åsikt. Det är mitt ansvar. Oavsett vem som skriver så är uppdraget att uttrycka tidningens hållning.

Men får inte ledarskribenter uttrycka åsikter privat?
– Det är inte innehållet i åsikten som är problemet, utan vad han gör och hur han gör det. Jag litar inte på hans omdöme. Vi har haft flera samtal tidigare om hur han uttrycker sig på Twitter, och det ledde till att han i ett skede avstod från Twitter.

Har han fått varningar?
– I den dialog vi har haft under en längre tid har jag varit tydlig med att det kan bli aktuellt med andra arbetsuppgifter om hans twittrande fortsätter att störa vår opinionsbildning.

Han säger att han ska bestrida omplaceringen. Vad säger du om det?
– Det kan jag inte uttala mig om.

Mats Skogkär kommenterade beslutet om omplacering så här i Journalistens artikel: "Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande”.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Mia fre, 2020-06-05 19:39
Hoppas Skogkär fortsätter skriva i någon annan tidning då istället. Finns fler tidningar än Sydsvenskan. Sydsvenskan verkar ha lågt i tak.
Inlagt av Hans L lör, 2020-06-06 13:22
Detta är oroväckande! Ifall det råder en oskriven regel att ”Jobbet går ut på att formulera tidningens åsikt” så har en väsentlig del av yttrandefrihetens gränser naggats i kanten. Det handlar om vikten av att olika röster får komma till tals. Det får inte styras av ledande åsikter. Vad händer om samtalen tystnar?
Inlagt av Fredrik Gunnarsson sön, 2020-06-07 21:59
Menar du att en enskild ledarskribent ska skriva ledare med sina egna personliga åsikter på ledarplats? Vet du vad en ledare är? Mats är fri att uttrycka sina åsikter så mycket han vill på twitter. Han har dock ingen rätt att uttrycka dem på ledarplats. Och han har ingen rätt att uttrycka sina åsikter utan konsekvenser. Om hans åsikter går emot tidningens värderingar har de all rätt att hindra honom från att smutsa ner deras varumärke.
Inlagt av Maria Kronberg mån, 2020-06-08 00:57
Onekligen intressant med krocken/kampen/samspelet mellan ”gammalt och nytt”. ”Gammelmedia” och ”nya sociala medier”. Blir förmodligen fler händelser framöver. Det var även Heidi Avellan som för ett litet tag sedan skrev en ledare (i Sydsvenskan) om att inte Sonesson (makthavare i Staffanstorp) inte ställde upp på en intervju om han inte fick bekräftat att just den texten skulle kunna läsas av alla och inte låsas in. Annars kommunicerade han hellre via sociala medier som Facebook med sina väljare och/eller ortsinvånare. Själv blir jag irriterad av att Sydsvenskan (i nämnda ledare) både kallas fri media och kommersiell media. Sydsvenskan tar väl emot statligt presstöd?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies