Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladets Tobbe Ek: ”EBU vill kontrollera bilden av Eurovision”

Aftonbladets Tobbe Ek är på plats i Liverpool för att bevaka sin 16e Eurovision och är kritisk mot arrangören EBU som han menar allt mer vill styra bilden av tävlingen. ”De svarar i princip aldrig på telefon, de svarar heller inte på specifika frågor via mejl utan kommer med uttalanden som är tillrättalagda och svåra för oss att citera”, säger han till Journalisten.

Aftonbladet har fyra personer på plats när det svenska bidraget Tattoo med Loreen i kväll går upp i semifinal i brittiska Liverpool.

Torbjörn ”Tobbe” Ek är något av en veteran i de här sammanhangen och efter att ha bevakat såväl tävlingen som arrangören EBU länge vittnar han om hur Eurovision blivit mer sluten och svårbevakad för journalisterna.

Problemet, enligt Tobbe Ek, är att arrangörerna EBU och BBC successivt stängt ned tillgången till repetitionerna. Förra året bestämde man sig för att stänga den ena av två tekniska repetitioner för journalister, i år är även tillgången till den andra stängd.

Annons Annons

– I stället går EBU ut med egna bilder och korta klipp från repetitionerna. Nyhetsmässigt handlar Eurovision om hur det ser ut på en repetition. Lät det bra? Såg det bra ut? Kan de rätta till det här problemet som uppstod? Allt det är nu svårt att bevaka, säger Tobbe Ek till Journalisten.

Varför har man gjort så här?

– EBU menar att det är ett sätt att skydda artisterna, för att man sett att elaka online-kommentarer har ökat. Men det är tydligt att de vill kontrollera bilden av tävlingen och den information som kommer ut härifrån. Jag frågade EBUs presschef om saken och då blev det än tydligare vad det handlar om. Presschefen försökte nämligen argumentera för att den bild som kommer ut är artistens sanning och då är det en form av sanning, vilket jag starkt motsätter mig. Någons sanning är inte alltid sanningen.

Hur får du loss nyheter om ni inte får se de tekniska repetitionerna?

– Eftersom jag har gjort det här i 16 år så har jag källor inifrån som kan ge mig information. Men det är såklart vanskligare att behöva lita på andra än att se något med egna ögon.

– Eurovision är ett enormt evenemang, men det finns väldigt lite kritisk granskning av arrangören EBU eller Eurovision som arrangemang. Jag har försökt genom åren men det är svårt, vilket är synd tycker jag.

– De svarar i princip aldrig på telefon, de svarar heller inte på specifika frågor via mejl utan kommer med uttalanden som är tillrättalagda och svåra för oss att citera.

Nyhetssnackisen för dagen handlar annars om den så kallade "Finnkampen", mellan storfavoriterna Loreen och Finlands Käärijä.

– Ja, så är det. Men lokalt skulle jag också säga att britterna är väldigt intresserade av hur folket ser på själva sändningarna och programledarna och allt det andra, precis som det brukar vara i värdlandet. Men för den stora publiken är det tävlingen som är snackisen, Loreen är ju den som på förhand är storfavorit men bland fansen har Finland seglat upp som utmanaren, säger Tobbe Ek.

– Det som är påtagligt den här är gången är att publiken i Storbritannien under många år har sett ned lite på den här tävlingen, eftersom det inte heller alltid gått så bra för dem. När de kom tvåa förra året och nu dessutom får arrangera tävlingen så har intresset exploderat. Att vara i en mindre stad som Liverpool gör också att hela stan omfamnar evenemanget. Folk på restaurangerna har Eurovision-tröjor och det hänger skyltar över hela stan, fortsätter Tobbe Ek.

Andra reportrar på plats är Expressens nöjesreporter Ebba Larsson och tv-reportern Elin Jönsson. Idag, tisdag, räknar Ebba Larsson med att arbetsdagen blir lång.

– Vid lunch träffar vi Ukrainas bidrag för en intervju och sen åker vi direkt till arenan för genrepet som startar i eftermiddag. Det bevakar vi från pressrummet och sen är det paus en stund innan det drar i gång ikväll med full bevakning. Vi kommer göra en live-chat på sajten, det är också presskonferenser efteråt där vi bland annat ska hålla koll på hur man lottar finalen, och om Loreen kommer att starta i första eller andra halvan. Sen ska vi intervjua Loreen också så arbetsdagen lär ta slut efter midnatt någon gång, säger Ebba Larsson.

…så det är ingen tvekan om att Loreen går till final?

– Nej, det har vi räknat med till 100 procent. Jag skulle bli otroligt förvånad om det inte går vägen, säger Ebba Larsson.

Ebba Larsson och Elin Jönsson är utsända från Expressen. Foto: Expressen

Hur stort är pressuppbådet på plats?

– Det är stort, Eurovision är speciellt eftersom det är så många fan-medier på plats som kommer från hela världen. Just nu är det en majoritet av fan-medier här som bloggar och gör sociala medier men ju närmare finalen vi kommer desto fler internationella medier kommer hit, säger Ebba Larsson.

Största nyhetsnackisen idag?

– Idag handlar det mycket om det nya för i år som är att i semifinalerna får inte den internationella juryn rösta. Det är bara tv-tittarna som röstar den här gången. Dessutom får fans från hela världen rösta digitalt, inte bara från de deltagande länderna. Sen handlar det också mycket om Loreen eller finska Käärijä, och vem som ska vinna, fortsätter Ebba Larsson.

Journalisten söker EBUs pressavdelning.

Fler avsnitt
Fler videos