Gå direkt till textinnehållet

Vållande till annans död blev mordbrand

PON klandrar Smålänningen för en notis om en man som av misstag hade satt eld på sin husvagn. Mannens fru dog i branden och han åtalades för vållande till annans död, men Smålänningen hade i rubriken skrivit att han stod åtalad för det betydligt allvarligare brottet mordbrand.

I notisen som publicerades i december förra året framgick det att mannen stod åtalad för vållande till annans död eftersom han, enligt åklagaren, varit oaktsam med den gasolflaska som paret använt till värmeelementet i sin husvagn. Men artikeln hade rubriken ”Åtalas för mordbrand”, vilket var felaktigt. Detta har orsakat mannen och hans familj stor skada, enligt anmälaren.

Mannen hade också begärt en rättelse i tidningen, vilket Smålänningen inte hade fört in då det hade gått två månader sedan artikeln publicerades.

Pressens opinionsnämnd anser liksom Allmänhetens pressombudsman att Smålänningen har brustit mot god publicistisk sed med den felaktiga rubriken. Även om mannen inte var namngiven instämmer PON i POs bedömning att olyckan var så pass ovanlig att alla som känner mannen förstår vem notisen syftar på. PO noterar också att tidningen inte förde in en rättelse, även om det gått lång tid sedan notisen publicerades.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos