Gå direkt till textinnehållet

URs ledning och styrelse kände till lagbrotten

Krisen fick Utbildningsradions VD Christel Tholse Willers att avgå i förra veckan. Nu frågar sig många om inte fler borde följa efter. Samtidigt framkommer nya uppgifter om upphandlingsbristerna på bolaget.

Redan förra hösten samt i våras slog personer larm till ledningen att UR bröt mot Lagen om offentlig upphandling (LOU) när man köpte in konsulttjänster och utbildningar för mångmiljonbelopp. Varningarna ignorerades av VD Christel Tholse Willers och vice VD Per Bergkrantz. Det uppger personer med insyn för Journalisten.

– Vi fick tydliga signaler om behov av att se över upphandlingsrutinerna. Efter det har vi tydliggjort upphandlingsrutinerna, utvecklat mallar, kompetensutvecklat chefer i LOU och förbättrat stödet till verksamheten. Det stämmer inte att signalerna ignorerades, säger Per Bergkrantz, tillförordnad VD.

Även bolagsstyrelsen blev varse problemen.

Annons Annons

– Styrelsen informerades om att konsulter anlitats av UR på ett eventuellt felaktigt sätt i september, säger URs styrelseordförande Lisa Lindström.

Ändå dröjde det till november, och först efter att Journalisten avslöjat omfattningen av inköpen, innan ledningen medgav bristerna och bolagsstyrelsen beslutade att tillsätta en extern utredning. Konkurrensverket har efter Journalistens avslöjande inlett ett tillsynsärende rörande URs inköp av konsulttjänster.

Bolagsstyrelsen har nu den svåra uppgiften att hitta en ny VD mitt under pågående omorganisation. Ett åtgärdspaket för att komma till rätta med bland annat den havererade bemanningsprocessen på UR presenterades för tre veckor sedan.

Flera medarbetare som Journalisten pratat med beklagar Christel Tholse Willers avgång, och menar att det finns andra som borde ta sitt ansvar för kaoset på UR.

”Christel Tholse Willers var en lyssnande chef och hon nog gjorde sitt bästa. Det är bolagsstyrelsen som har orsakat detta haveri. De borde avgå”, säger en medarbetare.

Flera anställda överväger att anta det erbjudande om avgångsvederlag om mellan 6 och 18 månadslöner som ledningen gick ut med den 8 november i syfte att få alla medarbetare att göra ”ett aktivt val” om man ”orkar arbeta kvar på UR”. Flera uppfattade frivilligpaketet som ett sätt att bli av med kritiker, vilket ledningen förnekar. Christel Tholse Willers hävdade att paketet tillkommit på initiativ av fack och skyddsombud, vilket URs journalistklubb förnekar.

Lisa Lindström beklagar att människor hamnat i kläm under omorganisationen, men välkomnar kritiken.

– Det är jättesvårt att göra rätt första gången, när man implementerar ett sådant här förändringsarbete. Det är lite av karaktären av transformationen av i dag – man gör ett häv och sen måste man lyssna in, säger Lisa Lindström.

Vilket ansvar har ni i styrelsen för omorganisationen?
– Vi kan aldrig lägga oss i hur ledningen väljer att genomföra sitt förändringsarbete. Det är vårt ansvar att kontinuerligt följa hur förändringsarbetet går, och lyssna. Men vi har ingen operativ del.

Men initiativet till omorganisationen kommer från styrelsen?
– Styrelsens initiativ har handlat om att vi behöver se till att UR är riggat för framtiden. UR behövde förnya sina sätt att arbeta på. På vilket sätt det sen ska genomföras är ledningens fråga.

Är det något du ångrar?
– Jag är en sån person som feedbackar mig själv varje dag. Så jag hoppas att jag har mikrolärt mig och mikrokorrigerat under hela den här processen. Det finns inget stort, utan jag försöker lära mig att förändra mig under vägen.

Resultaten av de medarbetarfrågor som ledningen ställer varannan vecka och som Journalisten har tagit del av pekar på att UR fortfarande är ett splittrat bolag. Hälften tycker att arbetsklimatet är bra. Hälften upplever att de är tillräckligt informerade för att göra sitt jobb.

Journalistklubben på UR anser att ledningen har lyssnat och försöker åstadkomma nödvändiga förändringar, men tycker samtidigt att det har tagit för lång tid. URs anseende och förtroendet för ledningen har skadats.

”Nu hoppas vi på nya krafter och fokus på programproduktion”, skriver klubbstyrelsen i ett mejl till Journalisten.

Det är en from förhoppning, för tröttheten breder ut sig på företaget. ”Lite som en punkterad ballong”, säger en medarbetare. Klubbstyrelsen skriver: ”Det som förenar oss alla är att vi är hjärtligt trötta på att diskutera omorganisationen. Vi vill jobba med viktiga program under en stark publicistisk ledning i ett företag som fungerar.”

Det finns också de som är arga över Journalistens artiklar om URs kris. Flera menar att publiceringarna har fördjupat krisen. ”Det är infekterat och hotfullt mot de som gått till pressen”, berättar en medarbetare. En chef lägger sonika på luren när Journalisten ringer upp.

 

DETTA HAR HÄNT PÅ UR:

Våren 2016: UR inleder en transformation av företaget till en agil organisation, ”ett UR”.
1 februari 2017: Den nya organisationen sjösätts. Redaktionerna blir upplösta och arbetsplatsen ”aktivitetsbaserad”.
Våren 2017: Produktionen går ner när många journalister går sysslolösa i väntan på uppdrag.
27 september: I Journalistens granskning ”Omorganisationen splittrar UR” vittnar många om allvarliga arbetsmiljöproblem.
2 oktober: 37 producenter och projektledare protesterar mot omorganisationen i ett brev till VD Christel Tholse Willers, som beslutar om ett åtgärdspaket, som dock uppfattas som alltför kraftlöst.
6 november: Journalisten avslöjar att UR anlitat dyra organisationskonsulter för mångmiljonbelopp utan upphandling.
8 november: Ledningen presenterar ett nytt åtgärdspaket som inkluderar ett erbjudande om avgångsvederlag till medarbetare som ”inte orkar arbeta kvar”.
20 november: URs VD Christel Tholse Willers avgår med omedelbar verkan.
23 november: Konkurrensverket inleder en granskning av URs inköp av konsulter.

Fler avsnitt
Fler videos