Gå direkt till textinnehållet

Upphovsrättens inskränkningar och undantag utreds

Idag drar expertutredningen om översynen av Upphovsrättslagens regler om inskränkningar och undantag i gång. Där kommer bland annat domarna i målen om Sara Skyttedals Facebook-bilder som DN publicerade, Kent Ekeroths järnrörsfilm, och Aron Flams ”En svensk tiger”-parodi att diskuteras.

Utredningen är en konsekvens av att regeringen valde att inte lägga några förslag om lagändringar i samband med införandet av EUs DSM-direktiv, vilka ska behandlas av riksdagen snart. I stället valde man att låta frågor om inskränkningar hanteras av en särskild expertgrupp. Gruppens arbete kommer att pågå i ett år, och en av experterna är Journalistförbundets jurist Olle Wilöf. Ordförande är lagman Anders Dereborg från Attunda tingsrätt.

Många politiker kommer att ha synpunkter och det finns många frågor som kommer att vara uppe till diskussion, tror Olle Wilöf.

– Vissa politiker tycker att upphovsrätten blir för stark i vissa fall, som i fallet med Kent Ekeroths järnrörsfilm.

Annons Annons

I fallet med järnrörsfilmen fick Kent Ekeroth rätt av Högsta domstolen till ersättning, för att bland annat SVT hade publicerat hans mobilfilm som visade en händelse där tre Sverigedemokrater beväpnade sig med järnrör.

– När det gäller En svensk tiger så är det många som tycker att upphovsrätten kanske är för svag.

Aron Flam friades av Patent- och marknadsdomstolen och det konstaterades att hans tigerbilder utgjorde ett parodiskt inslag i hans kommunikation och därmed föll under parodiundantaget, vilket Journalisten rapporterat om.

KDs Sara Skyttedal förlorade tvisten mot Dagens Nyheter som publicerat bilder från hennes Facebook-sida, vilket Journalisten berättat tidigare.

Journalistförbundets ståndpunkt varierar från fall till fall, säger Olle Wilöf.

– I vissa fall tycker vi att upphovsrätten bör stärkas, i andra fall kanske rätten att använda material ska stärkas.

I bakgrunden ligger också frågan om de så kallade ”memes” som cirkulerar på sociala medier.

– Det tyckte regeringen inte skulle hanteras av DSM-direktivet, utan istället hanteras av den här expertutredningen. Här ska det diskuteras hur de ”heta potatisarna” ska hanteras.

Det finns vissa saker som har varit dåligt formulerade i den svenska lagtexten hittills, och där det är bättre uttryckt i EU-direktivet, tycker Olle Wilöf och nämner lagtexten om källangivelse som ett exempel.

– Det kommer nog också att finnas en opinion som vill kunna använda texter och bilder i olika nyhetssammanhang, exempelvis SVT.

Här kan du läsa mer om lagförslaget.

Fler avsnitt
Fler videos