Gå direkt till textinnehållet

”HD måste fria SVT om järnrörsfilmen”

I somras fälldes SVT för upphovsrättsintrång efter att ha använt Kent Ekeroths järnrörsfilm i sändning och på webben. Nu måste Högsta domstolen ta upp fallet – och fria SVT. Det skriver Expressens kulturchef Karin Olsson.

I mitten av juli slog Patent- och marknadsöverdomstolen fast att SVT genom att offentliggöra och visa delar av den så kallade ”järnrörsfilmen” 2012 gjorde intrång i den tidigare SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths upphovsrätt. SVT dömdes till att betala Ekeroths rättegångskostnader på 190 000 kronor och att ersätta honom för användningen av filmen.

”Jag är väldigt bekymrad. Patent- och marknadsöverdomstolen sätter egendomsrätten framför yttrandefriheten och det tycker jag i det här fallet är fel. I det här läget var bilderna så viktiga för nyhetsförmedlingen, för att publiken skulle kunna skapa en egen bild av vad som hände”, sade SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz till SVT Nyheter när domen föll.

Nu skriver Expressens kulturchef Karin Olsson att Högsta domstolen ”måste” ta upp fallet när SVT överklagar, och att den måste fria SVT. Helt andra värden än Kent Ekeroths upphovsrätt har kränkts genom domen, menar hon.

Annons Annons

”Nästa ”järnrörsskandal” kommer kanske aldrig att publiceras nu, eftersom medierna förväntas vara laglydiga”, varnar Olsson.

Hon pekar också på att Patent- och marknadsöverdomstolen förra året friade Dagens Nyheter i fallet med Sara Skyttedals återpublicerade Facebook-bilder.

”Skillnaden verkar vara att Skyttedal själv tillgängliggjort sina bilder i ett brett sammanhang, medan Kent Ekeroth inte gjort det. Så politiker som vill hålla verkligt komprometterande bilder eller filmer hemliga kan efter Ekeroths rättsliga segrar känna sig betydligt tryggare”, skriver Karin Olsson.

Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf anser att Karin Olsson är inne på rätt spår:

– Jag håller med henne om att reglerna havererar och behöver uppdateras rätt akut. Det blir märkligt om stillbilder kan användas i nyhetsförmedling men inte en annan typ av bildupptagning, säger han.

– Samtidigt ska förstås varken SVT eller DN ha en gräddfil förbi upphovsrätten, menar Olle Wilöf.

Fler avsnitt
Fler videos