Gå direkt till textinnehållet

Uppgifter: Konkurrenter kan få kräva förhandsprövning av public service

SVTs strategidirektör är kritisk till förslaget att konkurrenter till public service-företagen ska kunna anmäla deras tjänster till förhandsprövning, ett förslag som enligt uppgift kommer att läggas fram av Public service-utredningen.  

Resumés kolumnist Jan Scherman drar i en kolumn stort på att den kommande Public service-utredningens slutrapport enligt hans uppgifter innehåller en skrivning om att regeringen i slutändan avgör om public service-bolagen ska få fortsätta med en tjänst som anmälts till förhandsprövning.

”Hoppsan! Plötsligt får regeringen ett direkt inflytande över programverksamheten!”, skriver Scherman.

SVTs strategidirektör Jimmy Ahlstrand är dock inte alarmerad:

– Därför att det redan fungerar så här idag. Det här är ingen nyhet. Att regeln är sådan är ett av de främsta skälen till att vi har varit kritiska till systemet ända sedan det infördes. Detta till skillnad från exempelvis TU som i det här sammanhanget drivit på för en ökad politisk styrning av public service, säger han.

Enligt Resumé föreslår utredningen att även ”en väsentlig ändring av befintlig tjänst” ska kunna anmälas till förhandsprövning.

– Även detta gäller idag. Kriterierna för vad som är en väsentlig förändring är dock högt ställda, förändringen ska vara så stor att det i princip handlar om en ny tjänst, säger Jimmy Ahlstrand.

Förhandsprövning av tjänster ska enligt Resumé också kunna initieras av konkurrenter till public service-bolagen. Hur ser SVT på det förslaget?
– Det vore däremot en nyhet. Det tror vi inte är en bra modell, därför att det sannolikt kommer att leda till en sänkt tröskel där regeringen successivt fattar allt fler beslut om innehållet i PS. Vi prövas dessutom regelbundet av Granskningsnämnden, som i sin årliga granskning av oss tittar på om vi borde ha anmält några tjänster till förhandsprövning. Hittills har vi inte fått någon sådan kritik.

Fler avsnitt