Gå direkt till textinnehållet

Uppenbart galet tips blev stor nyhet i AB

En student vid Chalmers lade på skoj ut en förvirrad JO-anmälan på internet. En av studentens kamrater tipsade Aftonbladet. Trots att JO-anmälan kom från en uppenbart mentalsjuk person skrev Aftonbladet att kungen anklagades för våldtäkt och mord.

En student vid Chalmers lade på skoj ut en förvirrad JO-anmälan på internet. En av studentens kamrater tipsade Aftonbladet.

Trots att JO-anmälan kom från en uppenbart mentalsjuk person skrev Aftonbladet att kungen anklagades för våldtäkt och mord.

En journalist i Stockholm hittade i höstas en ovanligt tokig JO-anmälan. En kvinna hävdade att hon hade sett hur kungen dödade hennes väninna. Kungen skyfflade sedan upp liket med en snöskovel och sänkte kroppen i ett kärr.

Annons Annons

Anmälaren skrev att hon våldtogs av kungen, blev lovad kokain av honom etc. Av handlingarna framgick att kvinnan periodvis vårdas på mentalsjukhus.

Journalisten som hittade JO-anmälningen skickade den “som en kul grej” till en bekant i Göteborg och slutligen hamnade papperen hos Johan Bergeld, student på Chalmers.

—Jag lade ut handlingarna på en hemsida hos Chalmers, mest för att roa folk som surfar på nätet, berättar han.

En av Johan Bergelds kamrater ringde Aftonbladet och fick 800 kronor i tipspengar.

Aftonbladets löpsedel i Göteborg den 24 oktober:

KUNGEN MORDANKLAGAS PÅ CHALMERS INTERNETSIDA

—Aftonbladet måste ha insett att anmälan kom från en helt rubbad person, ändå gjorde de en grej av det, menar Johan Bergeld.

Påståendena i den här JO-anmälan kom från en uppenbart stollig person. Men ibland är det svårt att skilja agnarna från vetet.

—Det finns en välkänd tipsare som lyckats plantera kanske 50-60 uppdiktade nyheter i Stockholmstidningarna, berättar Anders Fallenius, reporter på Expressen.

—Han kom med dokumentation och trovärdiga berättelser. Det kunde handla om allt från våldsbrott bland högerextremister till missförhållanden inom SL. Jag har själv skrivit om grejor som sen visat sig vara rena fantasier.

Janne Josefsson, reporter på Striptease, ger alla tipsare en chans att presentera sitt material.

Efter ett program om tvångsvård av barn hörde runt 500 personer av sig för att berätta om andra fall.

—Det tog enormt mycket tid men jag pratade med varenda en.

För några år sedan kontaktades Janne Josefsson av en kvinna i Uppsala. Hon kom med hätska utfall mot socialtjänsten som omhändertagit hennes son.

Janne Josefsson lade ner det hela. Sen fick han hela storyn serverad av Maciej Zaremba som skrev flera helsidor i DN. Det var det så kallade Gottsundafallet som ledde till en omfattande debatt.

—Herregud, tänkte jag när jag fick se det. Där missade jag verkligen något.

Josefsson har även gjort reportage om historier han inledningsvis tvivlat på.

—En dag stötte jag ihop med en kille i Göteborg som pratade om svarta pengar inom arbetsförmedlingen. Jag undrade vad han snackade om men utrustade honom med en dold kamera. Det visade sig vara en helt sann berättelse.

Det finns en känd tipsare i Stockholm som kontaktat en rad journalister. Berättelsen går ut på att han skadats av mögel i sin lägenhet och därför blivit tvångsinspärrad på mentalsjukhus. Enligt mannen har någon på sjukhuset lagt psykosframkallande preparat i hans mat.

Även Janne Josefsson har stött på mannen.

—Berättelsen lät ju otrolig men när jag kollade visade det sig att en läkare faktiskt hade dömts för övergrepp i samband med att mannen omhändertogs.

I början av 1980-talet utsattes en man i Västerås för vad han ser som myndighetsmissbruk av socialtjänsten.

Enligt egen uppgift har mannen i 17 år förgäves försökt få Vestmanlands Läns Tidning att ta upp hans fall. Börjar någon ny reporter på VLT tar mannen kontakt och försöker få gehör. Han har hotat journalister och även klistrat upp affischer i Västerås där han namngett reportrar som han anser tagit parti mot honom.

Mannen har gjort 29 JO-anmälningar och bombarderat en rad redaktioner med skrivelser. Skulle hans berättelse stämma har han utsatts för allvarliga övergrepp från samhällets sida.

—Jag utgår från att någon reporter tittat ordentligt på fallet när han första gången hörde av sig för många år sedan, säger Anders Ahlberg, ansvarig utgivare på VLT. Men ord står mot ord i hans berättelse och den är svår att tackla.

Janne Josefsson säger att han med åren lärt sig när det är dags att dra öronen åt sig.

—En del av dem som kommer med oanvändbara tips kan vara fantastiskt trovärdiga och mycket verbala. Men i de inbillade historierna finns oftast ett tankehopp där logiken inte stämmer. Andra varningssignaler är när personen ifråga bytt advokat många gånger och när alla arbetskamrater är emot honom eller henne.

Janne Josefsson menar att det i dagens samhälle är lätt att råka illa ut och kanske sluta som rättshaverist.

—En del journalister ser rött när det dyker upp någon kuf med en massa pärmar. Men ibland finns det mitt i gyttret av uppgifter en människa som blivit fruktansvärt illa behandlad. För många människor är vi journalister det sista halmstrået och vi har en plikt att lyssna ordentligt.

Fler avsnitt
Fler videos