Gå direkt till textinnehållet

Ungersk nyhetssajt får RSFs pressfrihetspris

Den ungerska nyhetssajten Telex tilldelades idag Reportrar utan gränsers pressfrihetspris för 2021.

Kräftgången för den ungerska pressfriheten, kvävd under premiärminister Orbáns politik, är välkänd. På 15 år har Ungern tappat 82 placeringar i RSFs pressfrihetsindex. Därför väljer RSF att ge årets pressfrihetspris till en av få återstående oberoende medier.

”Om det är något vi behöver mer av inom EU i dessa tider är det fler modiga och hängivna journalister som vågar stå upp mot auktoritära makthavare, organiserad brottslighet, korrupta företagsledare och de digitala medieplattformarnas trollsvansar. Gänget bakom ungerska Telex.hu är några av dessa journalister, som tog saken i egna händer, startade en ny tidning i EUs näst värsta land vad det gäller pressfrihet, och samlade in stöd via crowdfunding”, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Vid en digital prisceremoni tackade de två chefredaktörerna för priset, som de menade betyder mycket. De berättade också om svårigheterna de har att få intervjuer med ungerska ministrar, och att de väntar sig att motståndet från regeringen kommer att öka i takt med att valet närmar sig.

Annons Annons

Telex grundades hösten 2020 och har en bred nyhetsbevakning. Sajten grundades efter att chefredaktören för den ledande ungerska nyhetssajten Index, Szabolcs Dull, sparkades av den nya ägaren som har starka band till Orbán, i juli 2020. Hela redaktionen valde då att avgå i protest, och startade tillsammans den läsarfinansierade sajten Telex.

Ett drygt halvår senare har sajten 40 000 prenumeranter och 100 000-tals dagliga besökare på sin sajt, enligt RSF.

Fler avsnitt
Fler videos