Gå direkt till textinnehållet

Fängslade iranska journalister får Årets pressfrihetspris

Årets pressfrihetspris går till de iranska journalisterna Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi, som fängslats för sin rapportering om Mahsa Aminis död i september 2022. Priset delas ut av Reportrar utan gränser Sverige.

– Det är fint att kunna prisa två unga, modiga journalister i ett av världens absolut värsta länder för pressfrihet, men det smärtar att Niloofar och Elaheh inte kan ta emot priset eftersom de avtjänar rättsvidriga straff i fängelse. Vi vill ändå med priset uppmärksamma de många kvinnliga iranska journalister som riskerar sina liv för sanningen, men också påminna alla om att inte glömma den kamp som fortfarande pågår i Iran, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige i en kommentar.

Motivering lyder:
"RSF Sverige ger årets pressfrihetspris till Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi för att de genom sin modiga journalistiska rapportering i Iran stått i frontlinjen tillsammans med många andra kvinnliga journalister som fängslats och tystats av en regim som gör allt för att stoppa pressfrihet och kvinnors rättigheter."

Priset delas ut på ett event i Stockholm på den internationella pressfrihetsdagen 3 maj.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos