UG lät utomstående granska program om apatiska barn

24 april, 2020

Uppdrag granskning tog in Johan Åsard, tidigare chef för Kalla fakta, för att granska ett 14 år gammalt program om apatiska asylsökande barn.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare på SVTs Uppdrag granskning beställde före årsskiftet en extern oberoende utredning om UG-reportaget ”Spelet om de apatiska barnen” som sändes 2006. Han konstaterar i SVT-bloggen att det är ”en mycket ovanlig åtgärd, inte minst med tanke på att reportaget helt friades i Granskningsnämnden efter prövning”.

Förklaringen är att ett reportage i Filter i höstas ledde till debatt om UG-reportaget.

Johan Åsard som tidigare varit chef på TV4s Kalla fakta fick fria händer att granska journalistiken i UG-reportaget. Hans rapport som kom tidigare i veckan riktar hård kritik mot programmet, och han menar att det innehöll faktafel och var missvisande. Gellert Tamas som var reporter i programmet, sågar i sin tur Åsards utredning och menar att den innehåller faktafel. Både sammanfattningen av utredningen och Tamas svar finns länkade via SVT-bloggen.

Nils Hanson, dåvarande ansvarig utgivare för Uppdrag granskning kritiserar också Åsards rapport, i en intervju med SVT.

Ulf Johansson skriver på SVT-bloggen:

”På Uppdrag gransknings redaktion tar vi nu Åsards samlade synpunkter med oss i vårt fortsatta utvecklingsarbete.”

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies