Gå direkt till textinnehållet

Två år efter kuppen: Journalister massfängslas och torteras i Myanmar

Sverige måste agera både genom bistånd och som EU-ordförande, manar RSF Sverige och Svenska Pens ordförande.

Redan tio dagar efter kuppen den 1 februari 2021 larmade pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) om att pressfriheten i landet kastats tio år tillbaka i tiden.

Sedan dess har 130 journalister fängslats, varav den stora merparten det första året efter kuppen. 74 journalister sitter fängslade idag, enligt RSFs sammanställning, och riskerar tillsammans flera hundra års fängelsestraff. Många andra har gått i exil.

Militären gjorde det snabbt efter kuppen straffbart att sprida ”falska nyheter” om militärregeringens representanter, och griper, torterar eller dödar journalister för att stoppa rapportering om det som händer i landet. Fyra burmesiska journalister har dödats sedan 2021.

Annons Annons

Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson har i många år följt utvecklingen och kampen för fred i Myanmar. Han är kritisk till att den svenska regeringen nu väljer att kraftigt dra ned på biståndet till landet:

– Regeringen har sagt sig satsa på demokratibiståndet. I det läget är det märkligt att dra ned på biståndet till Myanmars civilsamhälle just när det är som mest i behov av stöd.

RSF Sveriges ordförande Erik Halkjaer uppmanar Sverige att både som biståndsgivare och ordförandeland i EU öka trycket på regimen i Myanmar, och stötta landets journalister och fria medier. 

Fler avsnitt
Fler videos