Gå direkt till textinnehållet

Nu fängslas även regimtrogna journalister i Myanmar

”Total paranoia råder”, enligt Reportrar utan gränser.

Journalisterna Win Oo och Zaw Min Oo står inte på militärjuntans lista över eftersökta journalister och deras publikationer sprider regimens propaganda. Men det har inte skyddat dem. Nu sitter de i fängelse i Myanmars huvudstad Naypyidaw efter att de ställt ovälkomna frågor på en presskonferens med informationsmyndigheten den 18 november.

Zaw Min Oo som driver en nyhetsbyrå ställde en fråga om de misslyckade fredssamtalen med en rebellgrupp i sydöstra Myanmar, samt en fråga om inflationen. Win Oo som arbetar för en digital videokanal hänvisade i en fråga till de många journalister som sitter fängslade i landet.

Reportrar utan gränser (RSF) kräver i ett uttalande att journalisterna friges, och konstaterar att det är en helt ny situation:

”Detta är tveklöst första gången sedan statskuppen den 1 februari 2021 som Myanmars junta har gett sig på journalister som normalt sprider dess propaganda – vilket säger mycket om den totala paranoia som nu råder i Naypyidaw. Världssamfundet kan inte förhålla sig likgiltigt till det faktum att den panikslagna militärregimen tar till mer och mer terror. Vi kräver att FN stärker sanktionerna mot landets generaler”, säger Daniel Bastard, chef för RSFs Asienavdelning.

Fler avsnitt
Fler videos