Gå direkt till textinnehållet

”Pressfriheten i Myanmar kastad tio år bakåt”

Censur, hot, gripanden och trakasserier. Pressfriheten i Myanmar har med militärkuppen den 1 februari kastats tio år tillbaka i tiden, larmar Reportrar utan gränser.

Enligt RSF förvärras situationen för journalister och fria medier för varje dag sedan militärkuppen. Journalister som rapporterar om situationen i landet grips eller beskjuts med gummikulor. Det gör att lokala medier inte vågar rapportera om vad som händer, medan medier med redaktioner utanför landets gränser kan fortsätta bevakningen.

Sociala medier har för många i landet blivit den främsta nyhetskällan. Invånarna använder VPN för att komma runt blockeringen av Facebook, Twitter och Instagram som infördes dagen efter kuppen.

”Med censuren, hoten, gripanden och trakasserierna har pressfriheten i Myanmar backat tio år. Vi vädjar till militärjuntan att tillåta journalister att fritt bevaka de många fredliga demonstrationer som pågår i landet. Det är det bästa sättet att försäkra sig om att de inte blir våldsamma. Militären måste förstå att folk i Myanmar nu är vana vid fri press. Att så hastigt kastas bakåt till en annan era, utan fri press är för många helt otänkbart”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige i en kommentar.

Annons Annons

Myanmar rankas på plats 139 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Fler avsnitt
Fler videos