TT har inga planer på att ta bort automatpubliceringar
Det finns inga planer på att ändra möjligheten till automatpublicering konstaterar TT. Ingen utgivare som Journalisten har talat med uttrycker heller att de kommer sluta med automatiserade telegram, även om de ser problem efter PON-fällningen.
Journalisten skrev tidigare i dag om de 29 tidningar som klandras av PON sedan en TT-notis om en psykiatriker gått ut på deras sajter. Det är andra gången på några månader något liknande händer.
Nyhetsbyråns redaktionschef Daniel Kjellberg berättar för Journalisten att det i dagsläget inte finns några planer på att ändra möjligheten till automatpubliceringar för kunderna.
– Vår utgivning är kanalneutral. Det innebär att våra kunder själva har valet kring hur de vill publicera våra nyheter. De väljer själva om de vill publicera automatiskt eller manuellt, menar Daniel Kjellberg.
Det är även möjligt för TTs kunder att göra så kallade mellanval, exempelvis att publicera per automatik under vissa delar av dygnet. Eller om man hellre vill, publicera automatiskt bara i vissa delar av TTs utgivning som sport, utrikes, och så vidare.
– Däremot har vi tydligt skärpt upp vår kommunikation gentemot våra kunder. Med målet att alltid se till att de ska veta när det finns något i vår utgivning där det är viktigt att de kan fatta egna publiceringsbeslut. Och vi har, som sagt, också skärpt utgivningsrutinerna. Vi är självkritiska kring de PO-ärenden som finns från förra året och kan konstatera att vi inte varit tillräckligt försiktiga i de här fallen, fortsätter Daniel Kjellberg.
Stefan Eklund är ansvarig utgivare på Borås Tidning, en av de 29 tidningar som klandras av PON för telegrammet. Likt många andra medier använder de sig av automatpubliceringar för TTs telegramflöde.
– I dag finns inga planer på att stänga flödet. Men det är klart vi har haft en del funderingar efter detta, och det är en diskussion som ännu inte är avslutad på redaktionen. Jag tycker att TT har krishanterat detta på ett bra sätt och de har skärpt sina rutiner. Alternativet att granska alla TT-telegram skulle aldrig fungera för oss på grund av resursskäl, och när det gäller att stänga flödet, där är vi inte i dag, säger han.
Även på Sydsvenskan har de i dag automatflöde, men för dem handlar det här inte så mycket om just det.
”Vi måste kunna lita på att TT gör ett bra och professionellt jobb. Det här är andra PON-fällningen för Sydsvenskan på ett år, innan dess hade vi ingen fällning på närmare tio år. TT ligger bakom bägge texterna som fällts. Men att vi ska sitta och granska alla texter som TT gör innan publicering är inte en rimlig väg. Min uppfattning är dock att TT tar detta på mycket stort allvar och att deras rutiner redan skärpts”, skriver Pia Rehnqvist, chefredaktör på Sydsvenskan, till Journalisten.
Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare Lena Mellin har redan bokat ett möte med TT.
”Vi har ett automatflöde i dag och det är andra gången i år vi fällts av PON för ett TT-telegram. Vi ska med anledning av det träffa TT för att diskutera hur det inte ska bli fler”, skriver hon till Journalisten.
Även Viveka Hedbjörk, ansvarig utgivare för Hallandsposten och Hallands Nyheter har diskuterat saken direkt med TT. De kommer inte ändra några rutiner idag kring sitt automatflöde.
– Det jag uppfattar ligger bakom detta är att TT också tvingats till stora omställningar och har nya rutiner där de försöker arbeta smartare. Därför känns det som att alla rutiner inte riktigt sitter än som de har gjort. Vi har alltid litat blint på att TT faktakollar och går igenom alla sina uppgifter efter konstens alla regler, hela relationen mellan oss och dem bygger på det förtroendet. Nu har jag uppfattat att de vidtagit de åtgärder som krävs, och vi har haft fruktbara samtal med TT om detta, så för min del känner jag förtroende för dem.
Jörgen Svensson är ansvarig utgivare för Kristianstadsbladet som också ingår i de 29 tidningarna som klandras. Även de har ett automatflöde som de inte har några planer på att ändra för tillfället.
– Därmed inte sagt att vi inte funderar på saken efter det som hänt. Det finns ju ett inbyggt problem i att någon annan än Kristianstadsbladets redaktörer publicerar, men vi känner nog att vi har fortsatt förtroende för TT, säger han.
Läs mer: Allmänhetens pressombudsman skriver om saken här.