Tre vill lämna förbundsstyrelsen

4 september, 2014

Tre av tolv i förbundsstyrelsen tackar nej till omval vid Journalistförbundets kommande kongress.

En av dem som inte kandiderar till nästa förbundsstyrelse är frilansen Åsa Ohlsson.

– Även om jag bara har suttit i förbundsstyrelsen i en period har jag samtidigt varit frilansjournalist och ägnat mig åt fackligt arbete i Frilans Riks under tio år. Nu vill jag fokusera på mitt yrkesliv.

Åsa Ohlsson säger att förutsättningen för att hon ska uppta en plats i FS är att hon känner engagemang och brinner för de fackliga frågorna.

– Även om tiden i FS har varit lärorik och fantastiskt rolig så orkar jag inte ha de två rollerna parallellt längre. Jag kommer nog att ta en paus från den fackliga verksamheten. Jag har min försörjning och framtid att tänka på.

Hon skulle gärna se att kommande förbundsstyrelse hade fler aktiva frilansar som ledamöter.

– Det behövs fler som har frilanserfarenhet, FS blir sårbart med bara en sådan ledamot. Pressen på den personen blir onödigt stor eftersom det är svårt att som ensam frilans ha fullt fokus både på sitt jobb och på FS. I dag tycker jag att även andra ledamöter i förbundsstyrelsen har ett frilansperspektiv, men i början var det inte alltid så.

Även Håkan Bergström, Hallands Nyheter, väljer att tacka nej till omval.

– Jag har suttit i förbundsstyrelsen i nästan tio år och tycker att det är lagom nu. Jag är fortfarande intresserad och engagerad, men samtidigt känner jag ett visst missmod med tanke på tillståndet i tidningsbranschen. Så det är nog bra att någon annan tar över som kanske har lite nya idéer.
Håkan Bergström, som på sikt även vill avveckla det fackliga arbetet lokalt, säger också att resandet till Stock­holm periodvis har tagit mycket tid.

– Men det har inte varit något lätt beslut att fatta. Jag kommer att sakna arbetet i förbundsstyrelsen.

Ola Gäverth, Sveriges Radio, ställer inte heller upp för omval.

– Det är av privata skäl som jag väljer att tacka nej. Det handlar inte om samarbetet med övriga förbundsstyrelsen eller med förbundets ledning, jag har haft fantastiskt roliga år i FS. Men jag har haft för många bollar i luften privat och behöver samla ny kraft.

Jonas Nordling, ordförande, Ulrica Widsell, vice ordförande samt ledamöterna Stephen Lindholm, Marie Blomgren, Sara Stenman, Signe Lidén, Eddie Pröckl, Petteri Karttunen och Annika Larsson säger att de ställer upp för omval.

Taggar: Kongress 2014

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies