Gå direkt till textinnehållet

Arbetarbladet vill lämna Gävle: ”Strategi som vi tror på”

Gävle ser ut att inom kort inte längre ha två morgontidningar. Arbetarbladet vill nämligen flytta till Sandviken. En anledning är att det förändrade presstödet ökar pressen på tidningen. Facket varnar för att kompetens kan försvinna i flytten. 

Efter 122 år som Gävle-tidning planerar nu Arbetarbladet för en flytt. Tidningens huvudredaktion föreslås flyttas till Sandviken. 

– Vi har varit en Gävle-tidning men också en gästriketidning, så det är inte så att vi flyttar till okänd mark. Tvärtom flyttar vi till den kommun där vi har flest prenumeranter, säger Arbetarbladets chefredaktör Jacob Hilding och fortsätter: 

– Vi slutar inte med journalistik om Gävle, utan vi flyttar dit vår bas är starkast och där vi ser störst möjlighet att växa.

Annons Annons

En anledning till att flytten sker just nu är att Arbetarbladet kommer få minskat presstöd, i och med att reglerna förändras från nästa år. Det handlar dock inte om att försöka få mer stöd, utan att stärka andra delar av ekonomin. 

– Det kommer såklart att påverka oss. Därför är det viktigt för oss att vi har en tydlig strategi för Arbetarbladet framåt. Vi ser en möjlighet att ha en stabil bas och växa med den här flytten. Presstödsfrågan har spetsat till behovet att se över vår strategi långsiktigt, och det här är en strategi som vi tror på, säger Jacob Hilding. 

Det föreslås inga personalneddragningar i samband med flytten.

Innebär flytten lägre lokalkostnader?
– Det är möjligt att det kan bli en sådan effekt, men vi vet inte än för vi har inga lokaler i Sandviken än, säger Jacob Hilding. 

Det är 13 av tidningens anställda som för närvarande sitter i Gävle. Sedan tidigare sitter sju personer i Sandviken. 

Den lokala sektionsordföranden för journalistklubben på Arbetarbladet är Jörgen Svendsen. Han uttrycker viss förståelse för tidningens beslut. 

– Vi förstår skälen, att vi har vår starkaste läsaraffär där. Dessutom har vi väldigt stora lokaler här i Gävle, så vi hade på känn att det var på gång med en förändring där. 

Men klubben ser också stora risker med flytten. 

– Man kan förlora kompetens på sikt. Många bor i Gävle och måste börja pendla. Men också rekryteringsfrågan, det kan bli svårare att hitta kompetenta medarbetare, säger han. 

Facket har fått MBL-info och förhandlingar kommer att inledas nästa vecka. 

– Vi har begärt in synpunkter från våra medlemmar inför det mötet, och har kontakt med dem hela tiden, säger Jörgen Svendsen. 

Chefredaktören Jacob Hilding säger att han har respekt för fackets oro. 

– För oss handlar det om att vara en så attraktiv arbetsgivare som möjligt. Sen är det inte jättelångt mellan Gävle och Sandviken, det handlar om drygt två mil. Med det sagt så förstår jag att det är en stor grej för de anställda att redaktionen flyttar. Men jag ser inga stora risker för att vi ska förlora kompetens, säger Jacob Hilding.

Fler avsnitt
Fler videos