Gå direkt till textinnehållet

Tingsrätt säger nej till Siren – vill inte lämna ut fuppar

Malmö tingsrätt har avslagit en begäran från Nyhetsbyrån Siren om förundersökningsprotokoll, fuppar, från början av året, skriver Aftonbladet. ”Jag har aldrig stött på det här tidigare”, säger Sirens vd Matti Larsson till Journalisten.

Nyhetsbyrån Siren har begärt ut förundersökningsprotokoll för olika brott kopplade till grov organiserad brottslighet från landets tingsrätter. Men i Malmö säger tingsrätten nej, något Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell var först med att berätta.

På Siren har man kopplat in jurister som kollar närmare på beslutet, och vd Matti Larsson, som inte varit med om något liknande beslut tidigare, uppger att de förbereder ett överklagande till hovrätten.

– Beslutet kom ju för bara några dagar sedan, men vi har tagit in juridisk expertis som kollar på det och det är sannolikt så att vi kommer att begära en överprövning av beslutet. Vi, och våra kunder, vill ha de här dokumenten, säger han till Journalisten.

Annons Annons

Nyhetsbyrån Siren ger även ut databasen Acta Publica och Be Informed, där det går att se om personer blivit dömda för brott. Det är den publiceringen som tingsrätten vänder sig emot.

”Även om Siren bedriver journalistisk verksamhet är behandlingen av personuppgifter såvitt avser bakgrundskontroller på  actapublica.se och beinformed.se inte journalistisk. Det gäller även med en  vid tolkning av begreppet journalistik”, skriver tingsrätten.

Enligt GDPR får inte personuppgifter lagras utan den personen medgivande, men eftersom Siren och Acta Publica har utgivningsbevis är de undantagna. Men tingsrätten menar att EU-rätten trumfar svensk lag.

”Att helt undanta Siren från dataskyddsförordningens bestämmelser skulle enligt tingsrätten strida mot EU-rättens krav på en sammanjämkning mellan yttrandefrihet, handlingsoffentlighet och skyddet för personuppgifter”, skriver tingsrätten.

Oisín Cantwell skriver att beslutet kan innebära slutet för den typen av tjänster, eftersom det innebär att det inte längre blir möjligt att publicera förundersökningar på det sätt som gjorts hitintills.

Matti Larsson säger att beslutet kan komma att påverka dem.

– Det är klart att det blir ett problem om vi inte får in det material vi vill ha, säger han

Finns det något annat sätt som ni kan få tag i de här handlingarna?

– Vi vill sköta det här by the book, så det är inget vi kollar på än så länge. Första steget är att få det här prövat i högre instans, säger Matti Larsson.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos