Gå direkt till textinnehållet

SVT skriver insändare i DN – för att få polischefen på banan

I ett ovanligt drag har SVT Nyheter skrivit en insändare i Dagens Nyheter. I den riktas kritik mot polischefen Anders Thornberg, som tv-kanalen menar inte ställer upp på intervjuer. ”Inbjudan står kvar”, säger SVT Nyheters chef Charlotta Friborg.

På insändarsidan i Dagens Nyheter finns en artikel med två ovanliga undertecknare: ansvarig utgivare för SVT Nyheter Charlotta Friborg och för SVTs samhällsprogram Michael Kucera.
 
De efterlyser att polischefen Anders Thornberg ska ta sig tid att ställa upp på en fördjupande intervju med något av SVTs program. 

– Jag har tidigare bloggat om rikspolischefens utevaro från fördjupande ansvarsutkrävande intervjuer. Nu har vi återupprepat frågorna och återigen fått till svar att det inte går att få till en intervju. Jag tycker inte att det är rimligt att den högsta chefen för Sveriges största myndighet inte kan ställa upp på intervju, det är beklagligt och något som vi ville lyfta, säger Charlotta Friborg till Journalisten.

Hon hoppas att insändaren dels ska leda till att Anders Thornberg tänker om kring sin medienärvaro, dels till en debatt om hur myndighetschefer hanterar medieförfrågningar. 

Annons Annons

– Det är extremt kring hur polismyndigheten agerat här, men vi ser också ett mönster överlag kring hur myndigheter agerar. Det är ofta reportrar sänds till pressavdelningen i stället för att få prata med de som har den djupaste sakkunskapen eller det djupaste verksamhetsansvaret. Det är en fråga som blir allt mer bekymmersam.

Rikspolischefen Anders Thornberg har skrivit ett svar till SVT. Han skriver att polismyndigheten får många medieförfrågningar och måste prioritera sina resurser. 

”Vi har ett mycket allvarligt läge i Sverige och det är viktigt att göra intervjuer, men vi måste också prioritera hur mycket vi har möjlighet att vara tillgängliga”, skriver han.

När det nu är ett så här upptrissat läge, där polisen har väldigt mycket att göra, är det inte rimligt då att polischefen fokuserar på att göra sina arbetsuppgifter så bra det går?
– Det är självklart att polismyndigheten ska fokusera på att lösa de uppgifter de har på sig. Men att en myndighetschef inte gör sig tillgänglig är bekymmersamt. I stället kan vi notera att en underrättelsechef i Region mitt tar sig tid att vara med i 30 minuter, vilket är otroligt uppskattat, men den personen är närmare våldsvågen än vad högste polischefen är, säger Charlotta Friborg. 

Det här är inte första gången som SVT använder sig av ett annat medium för att nå en person som de vill intervjua. Förra året köpte Uppdrag
granskning en helsida i Dagens industri för att uppmana Ericssons vd Börje Ekholm att svara på en rad frågor från redaktionen.

Är det här en ny strategi från SVTs sida för att få ut folk på banan?
– Det är väl ett sätt att uppmärksamma både myndigheter och allmänheten på svårigheten att göra ansvarsutkrävanden på den nivå som vi tycker att det är rimligt att göra dem på, säger Charlotta Friborg. 

Det är ju lite speciellt att göra det i ett annat medium än sitt eget, vad tänker du om det?
– Vi har inte någon opinionssida hos SVT Nyheter, därför valde vi ett annat medium.

Fler avsnitt
Fler videos