Gå direkt till textinnehållet

SVT sänder Godheten efter riksdagsvalet

Stefan Jarls film Godheten kommer inte att sändas på SVT förrän efter riksdagsvalet. Orsaken är enligt SVT att den är ensidig och att SVT inte har något annat program som kan balansera systemkritiken.

SVT väljer att inte visa dokumentärfilmaren Stefan Jarls film före valet i höst. Orsaken är att filmen ”är starkt systemkritisk utifrån en ensidig beskrivning och tendens”. Journalisten berättade i går om Stefan Jarls kritik mot SVTs övervägande att stoppa sändningen av filmen.

– Det är vår avsikt att sända filmen vid lämplig tidpunkt framöver. Vi har inte samproducerat dokumentären som det har påståtts, utan vi har en visningsrätt under tre år. Men den rätta tidpunkten att sända filmen är inte månaderna före två allmänna politiska val. Vi har skärpt uppmärksamhet på balansen och opartiskheten i vårt utbud under valåret, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT till Journalisten.

Men är det inget i filmen som väljarna skulle vara betjänta av att veta inför valet?
– Jag har ställt frågan till vårt programetiska råd och med hänvisning till de särskida etiska regler som gäller under valåret har de kommit fram till att vi inte bör sända filmen förrän efter valet.

Annons Annons

Och orsaken är att den är för tendentiös?
– Den är ensidig och vi har inget annat program som liknar det och som kan balansera det, säger Sabina Rasiwala.

Fler avsnitt
Fler videos