Gå direkt till textinnehållet

SVT går över till MO

Alla tre public service-företagen ska från årsskiftet få publicitetsskada prövad av Medieombudsmannen (MO) i stället för av Granskningsnämnden (GRN).

I torsdags fattade SVTs styrelse beslut om att respekt för den enskildes privatliv ska skötas helt av Medieombudsmannen och Mediernas Etiknämnd.

Journalisten berättade i slutet av oktober att både SR och UR begär att avstå prövning av statliga Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) när det gäller publicitetsskada genom intrång i privatlivet, för att i stället låta sådana prövningar hanteras av det självreglerande medieetiska systemet Medieombudsmannen (MO) och Mediernas Etiknämnd (MEN).

Under 2020 har sådana prövningar kunnat göras inom båda systemen men efter att den nya radio- och tv-lagen antogs i oktober får public service-företagen från och med den 1 januari 2021 möjlighet att styra över all sådan prövning till enbart MO/MEN.

Annons Annons

Granskningsnämnden kommer att fortsätta att pröva anmälningar mot public service-företagen rörande bland annat opartiskhet, saklighet och otillbörligt gynnande av kommersiella intressen, som inte prövas inom det självreglerande systemet.

Fler avsnitt
Fler videos