Gå direkt till textinnehållet

SR och UR går över till MO – SVTs beslut dröjer

Sveriges Radio och Utbildningsradion vill att publicitetsskada prövas av Medieombudsmannen i stället för av Granskningsnämnden.

Den nya radio- och tv-lagen har antagits och därmed kan public service-bolagen begära att avstå från prövning av Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) när det gäller publicitetsskada genom intrång i privatlivet.

Medieombudsmannen (MO) och Mediernas Etiknämnd (MEN) som gör sådana prövningar för den tryckta pressen samt egenanslutna sajter, har sedan den 1 januari 2020 prövat även anmälningar mot public service-bolagen. Under året har det alltså förekommit dubbelprövningar i båda de medieetiska systemen. Från och med 1 januari 2021 får public service-bolagen nu möjlighet att styra över all sådan prövning till enbart MO/MEN.

Sveriges Radio och Utbildningsradion uppger för Journalisten att de kommer att lämna in sådan begäran till Myndigheten för press, radio och tv där Granskningnämnden ingår.

– Ja, det kommer vi att göra. Det ligger i linje med det vi på Sveriges Radio sagt efter beslutet om att inrätta MO, att det är att föredra att publiken ska ha ett ställe att vända sig till när de anser att de lidit en oförsvarlig publicitetsskada genom intrång i privatlivet. Parallella system innebär en risk för dubbelprövning vilket dels minskar tydligheten, dels riskerar att försvaga systemets legitimitet vid olika utslag, uppger SRs presschef Claes Bertilson till Journalisten.

– Idag prövas frågan om intrång i enskilds privatliv av både Granskningsnämnden och av MO/MEN. För att gör att det enklare och tydligare för enskilda personer att både veta vart de ska vända sig samt få ett entydigt beslut när de anser sig vara utsatta för denna typ av publicitetsskada, kommer UR begära att villkoret om respekt för den enskildes privatliv ur programbolagens sändningstillstånd tas bort och då sköts helt av MO/MEN, säger URs strategichef Johan Hartman.

Sveriges Television kommer att fatta beslut om några veckor, uppger SVTs pressavdelning.

Fler avsnitt
Fler videos